изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-23 @ 12:03 EEST
"Недосегаемите" регистрирали фирми за източване на ДДС и на имената на македонски граждани    
Ред и сигурностСофия. Организирана престъпна група, занимавала се с източване на ДДС, е задържана при специализирана полицейска операция „Недосегаемите”, съобщиха от пресцентъра на МВР.


Специализираната полицейска операция на територията на Пазарджик, Враца и София за противодействие на данъчните престъпления е проведена вчера под ръководството на Софийска градска прокуратура. Тя е реализирана след продължително разследване, потвърдило сигнал за действаща на територията на страната организирана престъпна група.
В хода на оперативните действия е установено, че групата е действала чрез използването на контролирани фирми и „фиктивни” сделки на реално действащи фирми – „клиенти”. Така неправомерно бил усвояван или приспадан данъчен кредит. Срещу тази „услуга” групата получавала определен процент от невнесения или неправомерно усвоения данъчен кредит. Контролираните фирми са от типа на т.нар. липсващи търговци и са регистрирани на името на криминално проявени, неграмотни и малоимотни от района на Видин.
Нов момент в дейността на групата се оказало използването и на македонски граждани за регистриране на фирмите. Те пребивавали в България само в рамките на няколко часа, като вероятно това посещение било организирано от престъпната група единствено с цел регистрацията на дружествата. Фирмите, използвани в схемата, били регистрирани на едни и същи адреси, ограничен кръг от лица оперирали в качеството си на техни пълномощници. Голяма част от дружествата са или са били регистрирани по ЗДДС, като тези от тях, чиято регистрация по ДДС датира от 2009 г. са дерегистрирани, вероятно заради натрупани данъчни задължения.
Установено е, че в рамките на изградената схема регистрираните дружества – бушони са извършвали фиктивни продажби към реални търговци с цел приспадане на дължимия ДДС на последните. Сред фиктивните сделки е установено и наличието на декларирани покупко–продажби на недвижимо имущество. Констатирани са нередности и при отразяването на сделките в дневниците за покупко–продажби – декларирано е извършването на сделки, които не фигурират в дневниците на фирмите.
На базата на фиктивните фактури са правени плащания по откритите на кухите дружества банкови сметки. Средствата още същия ден били теглени на каса от контролираните от организаторите на схемата лица, а в някои случаи от самите тях на база издадени пълномощни от собствениците на фирмите – бушони.
При проведената специализирана операция са задържани 11 членове на групата, сред които организаторът на престъпната схема Б.Л. /44 г./ и Д.Б. /40 г./ - главен участник в групата, криминално регистриран за извършване на данъчни престъпления. Всеки от членовете на престъпната схема имал точно определени задължения. Х.П. /34 г./ и В.Л. /42 г./ са контролирали фирми, занимавали се със строителен бизнес, внос и износ на месни продукти. Близкият до тартора на групата В.Ж. /42 г./ и Ц.К. /44 г./ осигурявали нерегламентирани контакти с действащи служители на НАП, 30-годишната А.К. и 39-годишната В.П. извършвали счетоводното обслужване на голяма част от дружествата, А.М. /47 г./ изпълнявал ролята на пълномощник – в това число и на офшорни дружества. В схемата участвали двама адвокати Н.Г. /45 г./ и И.Д. – ангажиран с търговските регистри на фирмите, както и изпълнителите Д.Х. /44 г./, В.Г. /40 г./, А.Д. /41 г./ и Й.Д. /27 г./, които набирали „клиенти” в затруднено финансово положение за прехвърляне на фирми с данъчни задължения, или били използвани при подаване на декларации по ДДС. На деветима от тях е наложена мярка за неотклонение за 72 часа.
Претърсени са общо 27 адреса, намерени и иззети са огромен обем счетоводни документи, относими към престъпната дейност на групата, както и над 20 компютърни конфигурации и над 30 касови апарата, с които са издавани неистински касови бонове. Открити са 300 патрона, нумизматични предмети без сертификат и др.
До настоящия момент са установени над 100 дружества, създадени и контролирани от организираната престъпна група. Според направените предварителни изчисления, с дейността си от началото на 2009 г., групата е способствала за нанасянето на щети върху републиканския бюджет за над 21 000 000 лева.  focus-news.net
 


Сходни връзки

"Недосегаемите" регистрирали фирми за източване на ДДС и на имената на македонски граждани | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди