изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:52 EEST
ОЧАКВА СЕ ПОВЕЧЕ И ПО-КАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА    
ЗемеделиеДобивите в страната от пшеница ще са 350-400 кг/дка, а в Добруджа с над 100 кг повече, прогнозира зам.-директорът на ДЗИ-Ген. Тошево доц. д-р Николай Ценов

През тази година се очакват по-добри резултати от пшеницата в сравнение с миналата година като добиви и производство, каза пред журналисти заместник-директорът и селекционер по пшеницата в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево доц. д-р Николай Ценов.
„Към днешна дата ситуацията с развитието на пшеницата и ечемика е по-добра в сравнение с миналата година. Очаквам по-добри резултати като добиви и като производство”, каза Н. Ценов. Според търговците и експертите, производството на пшеница у нас ще е между 3,8 и 4 милиона тона при около 3,72 млн. тона през миналата година. През миналата година имаше с около 1,3-1,4 млн. декара повече с пшеница, което означава, че същото производство, дори по-голямо, ще бъде получено от по-малка площ т.е. добивите трябва да са по-високи. Предвижда се те да са между 350 и 400 кг/дка за страната. „Искрено се надявам тази година да се доближим до 500 кг., защото посевите са хубави, особено в Северна България”, каза Н. Ценов. Той напомни, че за Добруджа добивите винаги са със стотина килограма повече, дори тази година се очаква разликата да е малко повече от 100 килограма. Така, ако в другите части на страната добивът е около 400 кг/дка, то в Добруджа се очаква да стигнат нива над 500 кг/дка. „Пшениците са хубави в Разградско, Русенско, Силистренско. В зърнопроизводителните райони, хората се справиха добре с всички предизвикателства на сезона, а те не са малко и продължават. Сега тръгва кампания за борба с вредната житна дървеница. Има притеснения, тъй като на много ограничени региони има по малко фузариум. Засега е в нормални граници и няма да се отрази на стоковата продукция, нито като продуктивност, нито като влошаване на качеството”, коментира още Н.Ценов. Според него, отделни производители, може би, ще имат проблеми със семенните участъци. Но, в национален мащаб проблемът няма да се отрази по никакъв начин. Вредната житна дървеница също е под прага на икономическа вредност.
„Очаквам добро качество на зърното”, каза Николай Ценов. И прогнозира, че делът на по-качественото зърно ще се увеличи през тази година”. Причините за това, според него, са няколко. Голяма част от  фермерите вече торят редовно и това помага на растенията да натрупат повече протеини, което води до по-високо качество. „От няколко години има тенденция и за торене с фосфор, който е допълнителен елемент и е фактор за повишаване на качеството. Добре изведената борба с вредната житна дървеница също е фактор, с който фермерите добре се справят. И не на последно място, важна е добрата ситуация по време на наливането на зърното – няма горещини, има леки превалявания. Тази атмосферна влажност помага на растенията да наливат по-продължително време, а в такива случаи посевите са чисти от болести, получава се добър баланс между нишестето в зърното и белтъка, което се отразява добре на качеството”, коментира още Николай Ценов. Според него, развитието на есенниците изостава с около десет дни. Обикновено във Великотърновско, в района на Враца започват жътва на ечемик на 15-20 юни. Според Н. Ценов обаче тази година жътвата ще започне към края на юни, а не след 20-и юни. След това ще започне и жътвата на пшеница. Има притеснения, че паралелно ще трябва да се жънат рапица и пшеница, тъй като рапицата значително по-малко трябва да стои на полето. „Ще има загуби, ако не се прибере навреме. Вероятно през деня ще се жъне пшеница, а през нощта рапица. Сега се стяга техниката, така че денонощно да се жъне”, каза Н. Ценов. Според него, времето през последните седмици се отразява добре на реколтата, на производителността. Вероятно ще има региони, цели стопанства от много хиляди декари, които ще стигнат добиви от над 600, дори и над 700 кг/дка.
„Голям е оптимизмът у фермерите, защото цените, вероятно, ще са добри. Говори се за стартови цени най-малко от 350 лева/тон. Следят се борсите. Като и всяка година, така и тази, ще има хора, които веднага след жътва ще си продадат пшеницата. Но, по-голяма част от производителите ще си пазят зърното”, каза Н. Ценов. Според него, цената ще се задържи, тъй като в световен мащаб има по-малко пшеница, а консумацията нараства. „Напоследък се очертава тенденция за постепенно, бавно покачване на цени. През тази година се очаква световното производство да е със 7 милиона тона по-малко, което се дължи на намаление с около 1 млн. тона в САЩ, в Казахстан и основно намаление в ЕС. През последните 2-3 месеца цяла северна Франция, западната част на Германия и Югоизточната част на Англия и част от Полша са сериозно засегнати от продължителна суша. Французи и германци говорят за най-сушавия период от 25 години насам – с 30-40 процента по-малко дъждове са паднали. През миналата година ЕС е произвел  150 млн. тона пшеница, а сега прогнозите са сведени до 131 млн. тона. Очаквам прогнозите още да се понижат”, каза Н. Ценов. Според него обаче фактор на пазара ще е и несигурността в Северна Африка, която е най-големият вносител на зърно.
 


Сходни връзки

ОЧАКВА СЕ ПОВЕЧЕ И ПО-КАЧЕСТВЕНА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди