изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:09 EEST
ИЗГОТВЯТ КАРТИ ПО "НАТУРА 2000" С ЕВРОПАРИ    
ЕкологияС пари по оперативна програма "Околна среда" в рамките на 2 години в цялата страна ще се извършат теренни проучвания с цел изготвяне на карти и определяне на местообитания и видове на територията на защитени зони за опазване на природните местообитания от националната мрежа Натура 2000. Това съобщава на сайта си министерството на околната среда и водите.

В двугодишните проучвания ще участват 120 екипа от природозащитници за картиране и определяне на природозащитното състояние и местоположението на 87 природни местообитания, 119 вида, както и ще се определят миграционните трасета на 40 редки вида птици от мрежата НАТУРА 2000, е съобщила зам.-министър Евдокия Манева, при даване старта на проекта. Стойността му е близо 26 млн. лв., от които 22 млн. лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 4 млн. лв. са националното съфинансиране от държавния бюджет. Проектът се управлява от дирекция „Национална служба за защита на природата” в Министерството на околната среда и водите.
След приключване на проекта страната ни ще разполага с обективна информация, на основата на която ще се взимат решения не само за управление на защитените територии, но и във всички случаи на оценка за съвместимост при реализацията на инвестиционни проекти. Събраната информация ще може да се ползва от всички заинтересовани страни – държавни институции, местната власт, научната общност, собственици и ползватели на земи и гори, неправителствени и бизнес организации. Първите теренни проучвания ще започнат през юли.
Българската част от екомрежата НАТУРА 2000 се състои от 118 защитени зони за опазване на дивите птици и 231 зони за природните местообитания. Тя заема над 34 % от територията на страната, което е един от най-високите проценти в Европа.
 


Сходни връзки

ИЗГОТВЯТ КАРТИ ПО "НАТУРА 2000" С ЕВРОПАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди