изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:12 EEST
ТАЛАНТЪТ Е ЗАГАДКА И ЗАТОВА Е НЕОБЯСНИМ    
ИнтервютаПред НДТ Димитрина Костова - преподавател по литература в ОУ "Христо Ботев", ръководител на клуб "Таланти" и организатор на конкурса "Децата на Добрич творят"


* Талантливите винаги изненадват с богатия си вътрешен свят и оригиналния си изказ
* Децата се вълнуват от приятелството, любовта, ценностите, правото да избират своята позиция в живота
* Конкурсът разшири обхвата си с участието на таланти от гостуващи области

- В началото, бихте ли ни разказала как точно се зароди идеята за организирането на конкурса "Децата на Добрич творят"?
- Идеята се оформи след издаването на третия сборник "Към замъка на мечтите - пътуването продължава. Решихме да учредим конкурс, който да се превърне в своеобразен кастинг на пишещите деца в Добрич и областта и така да излезем от рамките на училището. Подкрепиха ни община Добрич-финансово, Сдружение "Майчина грижа", литературните клубове в града, в. "Нова добруджанска трибуна" и, разбира се, децата творци със своите участия вече трета година в конкурса.
- След тазгодишното издание на тази литературна надпревара какви изводи си правите за това какви теми, емоции, чувства вълнуват учениците и ги провокират да творят?
- Децата се вълнуват от приятелството, любовта, ценностите, правото да избират своята позиция в живота. Преосмислят лично и задълбочено значимостта на великите български творци.
- Как се случи така, че тази година към конкурса "Децата на Добрич творят" бе проявен интерес и от други населени места в страната?
- През лятото на 2010 г. участвах в Национален конкурс за извънкласни дейности "Приятели на България", който се проведе в курортния комплекс "Албена". Присъстваха колеги от цялата страна. Проявиха интерес към творческата и издателска дейност на клуб "Таланти" и предложиха конкурсът да разшири обхвата си с участие на гостуващи области. Тази година изпратиха творбите си деца от Хасково и София. Журито ги оцени като стойностни и те са публикувани са в сборника.
- Какъв е верният подход, за да бъдат провокирани учениците да творят? И, според Вас, какви ползи носи това лично за тях?
- Няма точно определен подход, ако детето притежава талант да изразява чувствата си с думи, които да пораждат вълнения и съпреживяване у тези, които ги четат. Талантът е загадка  и затова е необясним. Много често четем Петя Дубарова, Ботев, Вапцаров, Далчев. Децата са запознати с основни теоретични понятия като стихосложения, ритмични стъпки, рими, но когато започнат да пишат, забравят да следят броя на ударените срички и много често постигат мелодичност на стиха.
- Лично Вие, като преподавател по литература, стремите ли се да избягате от сухото преподаване на материята и какви методи използвате, за да привлечете интереса на децата?
- Неведнъж се е случвало да им цитирам откъси от стихотворения на Вапцаров, Вазов, Яворов, без да съм го планирала. Децата с голям интерес слушат разкази за личния живот на нашите известни писатели. Когато започнат да задават въпроси, съм сигурна, че има интерес, и можем да се насочим отново към конкретната тема.
- Кога се чувствате удовлетворена при ежедневната Ви работа с учениците?
- Когато разглежданият проблем ги вълнува и ги провокира да участват в дискусия, да спорят, да изразяват позиция. И разбира се, когато дойдат с изписан лист при мен да прочета новото стихотворение. Поне веднъж в годината ми се случва да не мога да повярвам, че детето е авторът. Тогава съм най-удовлетворена, защото талантливите винаги изненадват с богатия си вътрешен свят и оригиналния си изказ.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

ТАЛАНТЪТ Е ЗАГАДКА И ЗАТОВА Е НЕОБЯСНИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди