изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:12 EEST
ВЕЛИКОЛЕПНА ДАМСКА СЕДМОРКА ОЦЕНЯВА ФИЛМИ В БАЛЧИК    
Култура Победителят получава статуетка “Сребърната принцеса” и инвестиционно злато

До края на седмица Балчик отново е център на световното късометражно кино. В 9-ото издание на международния фестивал “В Двореца” има рекорден брой участници от нашата страна, каза директорът на културния форум Цанко Василев. “29 са българските късочетражни филми, като техните автори – сценаристи и режисьори, ще участват и в нашата образователна програма, която има за цел да помогне на младите автори да изберат коя идея да реализират и как” – каза още Василев. На нарочна пресконференция вчера бе представено и журито на тазгодишното издание на фестивала – 7 именити дами в света на киното. Както НДТ писа, то се председателства от Линда Олшевски – селекционер за късометражно кино в Холивуд за наградите “Оскар”. Тя самата бе категорична, че това е уникален експеримент в света – журито да е съставено само от дами. Олшевски добави, че идва за втори път в страната ни. “Идвах миналата година през есента. Видях само два български филма, но смятам, че късометражното кино тук е много обещаващо. Това е и причината да се върна в България и да търся автори, на които да помогна, за да се подготвят да кандидатстват с фирмите си и за международни награди” – каза Олшевски. Бикет Илхан, която е вицепрезидент на Асоциацията на турските режисьори и е продуцирала  български и гръцки филми, заяви, че по данни от миналата година едва 7 на сто от режисьорите в света са жени. “Това определено за нас жените е едно предизвикателство и ние можем да докажем, че можем да се справяме с тази работа не по-зле от мъжете” – каза Илхан.  Заедно с тях оценката си за филмите от конкурсната програма ще дадат още Бранислава Джунова – Стосич, Сърбия. Тя е журналисти, работи в швейцарския всекидневник “Блиц”, журирала е фестивали за кино в Монте Карло, Монтрьо, Пловдив. Виктория Маринеску е друг член на журито, който има зад гърба си 30 години стаж. В момента тя е президент на Асоциацията на сценаристите и член на борда на Съюза на румънските филмови дейци. Достойно място заемат и дами от родината ни – Елена Йончева, журналист, направил няколко документални филма по злободневни новини, последният й бе за сомалийските пирати. Ружа Колева е млад български професионален аниматор, който с работата си успява и днес Колева работи и живее в Лос Анджелис.  Късометражните ленти ще проследи и доц. д-р Емилия Стоева, самата тя оператор и преподавател по операторско майсторство в НАТФИЗ.
39 часа общо ще продължи филовият маратон тази година в Балчик, каза Василев. В конкурсната програма са включени общо 114 филма от 39 държави, но като цяло в Балчик ще бъдат показани 160 филма, като част от тях са в извънконкурсната програма. “За изданието на феста тази година бяха подадени над 4000 заявки от 137 държави. След селекцията подбрахме 114, които ще се състезават тази година за приза ни – статуетката “Сребърна принцеса”. Тя е сребърна и идеята за визията й е заимствана от принцеса Илияна, която е била дъщеря на кралица Мария, създала Дворецав Балчик, където се провежда и феста. Освен статутката победителят ще получи инвестиционно злато, защото в днешно време сме свидетели на девалвация в много сфери” – каза Василев. Директорът на културната проява с болка сподели, че само Националния филмов център у нас финансира производството на късометражни филми. “Всъщност късометражното кино стои преди пълнометражното, но българското късометражно кино е изключително слабо именно заради липсата на финанси и трудностите му за производство на филми. Реолно дори филмовия център няма програма за финансиране на късометражно кино и това се прави инцидентно, когато е дебют на завършил режисьор. Не можем да говорим за индустрия, когато творец прави 1 филм в живота си” – каза още Василев. По думите му една късометражна лента излиза между 1000 и 500 хил. лв.
 


Сходни връзки

ВЕЛИКОЛЕПНА ДАМСКА СЕДМОРКА ОЦЕНЯВА ФИЛМИ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди