изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:54 EEST
ПОЧИНА ОЛИМПИЙСКИЯТ ВИЦЕШАМПИОН СТЕФАН ДИМИТРОВ    
Спорт
На 54-годишна възраст в Германия почина олимпийският вицешампион по вдигане на тежести от Москва '1980 Стефан Димитров.


Той е роден на 9 декември 1957 година в каварненското село Травник. През 1977 година завършва средното си специално образование в ЦСУ "Олимпийски надежди" София. След това се записва да учи в Национална спортната академия, но там изкарва само две години. Започва да се занимава с вдигане на тежести от 1972 година. Първият му треньор е Райчо Грозданов. Стефан Димитров е бил в първи курс в Техникума по механотехника "М. Ломоносов" в Добрич, когато в час по физическо възпитание е дошъл Грозданов, за да избере състезатели, които да се занимават с този спорт. Избрал няколко ученици, но от цялата група само Стефан Димитров продължил тренировки. На първото му състезание през 1973 година е направил нула при юношите, но след това неговата състезателна кариера като щангист е вървяла по възходяща линия. Първи е на републикански първенства от 1974 до 1986 година. През 1974 г. става шампион на Спартакиада в зала "Дан Колов" в Севлиево, където участва в кат. до 52 килограма. До върха стига, след като подобрява три европейски рекорда и три световни. Като юношески национал е бил включен в групата за световното първенство в Марсилия, но тогава неговия съгражданин Насуф Мемиш е бил в категорията му и е представил страната ни. През 1975 година  Стефан Димитров става републикански шампион при мъжете и балкански първенец. Година по-късно той е световен шампион при младежите с три рекорда на планетата в Полша. След това състезание е започнала подготовката му за Олимпийските игри в Москва. От 1977 до 1979 година е състезател на ЦСКА докато отбива военната си служба. Втори е на световното първенство за младежи в София през 1977 година. Година по-късно е трети на европейското в Чехия, първи на Балканиадата в Гърция и пети на Световното в САЩ, където завоюва бронзов медал в движението "изхвърляне". В предолимпийската 1979 година добричкият щангист е сполетен от нелепа контузия. Чистачките в спортната зала се престарали с миенето и при излизането да вдига щангата Стефан се подхлъзва и изпуска 145 килограма отзад на крака си. Скъсал връзки на левия си глезен в резултат, на което 6 месеца му е била нарушена подготовката. Професор Д. Шойлев е искал да му направи операция, но добричлията е решил да стисне зъби и да продължи да тренира, тъй като при една интервенция, той със сигурност щял да се лиши от участие в Олимпиадата. Така втората половина от предолимпийската година му е преминала във възстановяване в София. През пролетта на 1980 година е участвал на Европейско първенство в Белград, където станал шампион в категория до 60 килограма. Благодарение на това постижение той е спечелил квота за Игрите в Москва. На шампионата е победил легендарния руски щангист Саркисян. След първенството на Стария континент националите по щанги веднага били "затворени" на лагер-сбор за Олимпиадата. "Трикольорите" били водени от Иван Абаджиев, а личен треньор на Стефан Димитров бил Нораир Нурикян. Тренировките на националите били триразови - тежки и продължителни.
Последните месеци преди Олимпиадата тежкоатлетите имали забрана да напускат хотела. Треньорският щаб се притеснявал, че някой може да им сложи допинг или пък състезателите сами да се контузят. В Москва добруджанецът участва в кат. до 60 кг. Записва двубой от 287,5 кг. Този резултат му носи сребро. Шампион става Виктор Мазин от СССР с 300 кг, а трети е полякът Качмарек. Постижението на Мазин е по силите на добричлията, който на тренировка дори вдигал 180 кг в "изтласкването" и 150 в "изхвърлянето". Не можал да повтори тези резултати, тъй като подготовката му преди Игрите в руската столица е била нарушена. Имал проблеми и с един зъб. Били му 5 упойки и му направиха операция, за да го извадят. Стефан  Димитров обаче остава доволен от отличието, което е донесъл на родината си, тъй като град Добрич е нямал медалист от Олимпиадата в Хелзинки през 1952 г.
В спортната визитка на Стефан има и участие в турнир на британската общност в Мелбърн, Австралия, през 1984 г. Преди турнира добричлията, Кевин Блак от Нова Зеландия и Нютон Бароу от Англия били качени на един камион и обиколили големия град. Докарали цял клас с деца да ги пипнат за късмет и да видят жив олимпийски медалист, спомня си Стефан Димитров. Година след това добричлията е бил включен в състава на националите за участие в Световното първенство в Швеция. Той е в една категория с легендарният Наим Сюлейманоглу, който по-късно не само става шампион, но и един от най-големите щангисти за всички времена. Стефан Димитров не е бил допуснат да представя България в категорията независимо, че имал същите резултати като тези на Наим. Шефовете на федерацията се мотивирали, че добруджанецът бил с 10 години по-възрастен от съотборника си и е трябвало да даде път на по-младия щангист. През тези години двамата тежкоатлети били конкуренти в спортната зала, но извън нея - големи приятели. Сюлейманоглу дори гостувал на съотборника си в Добрич. Година след това Стефан Димитров прекратил състезателната си кариера, но преди това участвал в Панамериканските игри в Куба. Паралелно с това се провел и турнира "Маноел Соарес". Добруджанецът станал втори след представителя на домакините Даниел Нунес. Така многократният републикански шампион при юношите и мъжете, който има златен медал от Европейско първенство за мъже, седем титли от Балкански шампионати, три първи места от Европейско за юноши и едно злато от Световно за юноши, завършва със сребро своята голяма спортна кариера, овенчана също със сребро от Олимпиада. Стефан Димитров е избран за Спортист №1 на Добрич през 1980 година. По професия е ел.техник, има седми разряд. След като се отказал от спорта започнал работа като ел. монтьор във фирма от 1990 до 1999 година. Бил е девет месеца ел. техник в украинския град Южний. Получава доживотна премия заради спечеленото отличие в Москва. В знак на признателност се отблагодаряваше на хората, като безвъзмездно им оправяше бойлери, печки и други ел.уреди. През декември 2007 година Стефан Димитров е бил удостоен с почетен знак по случай 60-годишния юбилея на федерацията по вдигане на тежести. Стефан Димитров не съжалява, че не е завършил образованието си в НСА. Горд е, че 16 години се образовал при Иван Абаджиев. Това е човекът, който го научава как да израсне не само като спортист, но и  като личност. Съществен принос за изграждането на Стефан Димитров като голям състезател има и треньорът Стефан Цончев, под чийто ръководство е тренирал близо 6 години. През последните години бе в германия при своята съпруга Теодора Димитрова и дъщеря им Невена.
Поклон пред светлата му памет!
(Използвана е информация от книгата "От равна Добруджа до върховете на Олимп" с автори Руслан Йорданов и Неделчо Колев)


 


Сходни връзки

ПОЧИНА ОЛИМПИЙСКИЯТ ВИЦЕШАМПИОН СТЕФАН ДИМИТРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди