изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:48 EET
Чака ни най-силната магнитна буря от 150 години    
НовиниВ близката половин година Земята ще бъде подложена на въздействието на най-силната за последните 150 години магнитна буря, предизвикана от мощни изригвания на Слънцето. Това съобщи Би Би Си, цитирана от КРОСС. Според британските учени, които са направили тази прогноза, очакваната буря ще изведе от строя жизненоважни системи като системите за електрозахранване и компютърното оборудване.



Според  „Сънди таймс" британското правителство вече се готви, в случай на необходимост, да спре тока на територията на Обединеното кралство, за да намали пораженията от магнитната буря.

Както отбелязват учените, Слънцето е навлязло в активен период, който ще достигне върха си през 2012 година. Според техните пресмятания, предстоящата магнитна буря ще надхвърли поне пет пъти тази, която през 1989 година остави без електричество 6 милиона души в канадската провинция Квебек.

По-рано учени изказаха предположение, че през следващите 20-30 години слънчевата активност може рязко да се намали, което може да доведе до повторението на т.нар. „маундеровски синдром"- най-дългия период на спад на слънчева активност, станал от 1645 до 1715 година, с който се свързва „малкия ледников период" в Европа.

dir.bg

 


Сходни връзки

Чака ни най-силната магнитна буря от 150 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди