изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 15:24 EET
Условно наказание и глоба получи 29-годишен, изтеглил пари от чужда дебитна карта    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, призна за виновен 29-годишния Мирослав Р. М. – живеещ в с. Одърци, област Добрич за това, че на 13.09.2010 г. при условията на продължавано престъпление е направил в 15,56 ч. в гр. Добрич опит да използва платежен инструмент – кредитна карта, собственост на добричлийка, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини;

а между 18,58 ч. и 19.04 ч. в с. Оброчище е използвал четири пъти същия платежен инструмент – кредитна карта като на два пъти е изтеглил сумите от 400 лв. с такса при всяко теглене от 12 лв. и сумата от 100 лв. с такса при теглене 5 лв., без съгласието на титуляра, като общата изтеглена сума е в размер на 929 лв. и деянието не съставлява по-тежко престъпление. Съдът му наложи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 929 лв.

            Досъдебното производство в Първо РУ на МВР – Добрич е образувано с прокурорско постановление от 27.09.2010 г., а на 19.05.2011 г. Окръжна прокуратура – Добрич е внесла обвинителен акт срещу Мирослав М. в Окръжен съд – Добрич. С днешната присъда, съдебният състав призна за установено, че на 13.09.2010 г. около 19 ч. пострадалата е получила съобщение на мобилния си телефон, че от една от кредитните й карти са изтеглени 400 лв. След минута получила второ съобщение. Добричлийката установила, че портмонето й не е в дамската чанта, посетила Първо РПУ в Добрич и съобщила в банката, да блокират кредитната й карта.

            На следващия ден тя била намерена от подсъдимия и неговия брат, които й  обяснили, че намерили портмонето й в близост до автогарата. Те й върнали портфейла с вещите в него, с изключение на кредитната карта, от която били изтеглени парите.

            Мирослав М. е намерил портмонето й в района на автогарата в Добрич и решил да изтегли пари от кредитната карта от банкомат в града, но не успял, тъй като не въвел правилен код. Той се прибрал заедно с брат си  в с. Одърци, където живеели. После помолил брат си да го заведе до с. Оброчище и от банкомат там изтеглил на три пъти общо 900 лв.  

            Портретна експертиза, изготвена по делото, установява, че на заснети от охранителната камера на банкомат в с. Оброчище кадри, е лицето на подсъдимия.

            Мирослав М. има основно образование, неженен е, не е осъждан. Той се е договорил с пострадалата да възстанови причинените с престъплението щети до края на месец август.    

            Производството по делото в Окръжен съд – Добрич, протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Мирослав М. призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Заявеното от него представлява признание, че е поведението му е било такова, както е отразено в обвинителния акт.

            При провеждането на съкратено съдебно следствие съдът съобразно нормите на Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс за това престъпление   определи в рамките на предвиденото в Наказателния кодекс наказание на Ангел Ив. от 2 години условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и го намали с 1/3, като му наложи да изтърпи 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок.         

            Днес съдът конституира пострадалата като частен обвинител. Съдът констатира, че тя е предявила иск за обезщетяване на претърпените от нея имуществени вреди в размер на 1500 лв. и друг за претърпени неимуществени вреди за преживения стрес и психически травми в размер на 2000 лв. За установяването им, пострадалата е поискала да бъдат събрани допълнителни доказателства. Съдът прецени, че разглеждането на делото в частта на гражданския иск, би станало причина за отлагане и забавяне на наказателното производство, и отказа да я конституира като граждански ищец. Тя може да претендира въпросните суми пред гражданския съд.

 

21.06.2011 г.                                        Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

Условно наказание и глоба получи 29-годишен, изтеглил пари от чужда дебитна карта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди