изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:33 EEST
Калфин договори 350 млн. евро за Западните Балкани и Турция    
Европейски съюз 

Европейският съюз ще увеличи с 350 млн. евро кредитния портфейл на Европейската централна банка за Западните Балкани и Турция, след като късно снощи Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС постигнаха компромис за външния мандат на Европейската централна банка (ЕИБ) до 2013 г.



"Това е много добра новина за нашите съседи, тъй като парите на ЕИБ за тях бяха на привършване. Повишаването на финансовите тавани ще позволи да се запази темпът на европейските инвестиции в региона и да се подпомогне развитието на региона",  заяви Ивайло Калфин, който оглавяваше преговорния екип на парламента.

 

Десет кръга преговори с ЕК и Съвета бяха необходими за постигането на компромисния текст за следващия мандат на ЕИБ, който според Калфин ще направи институцията - единствената банката, която е изцяло собственост на страните членки, по-прозрачна, ще запази влиянието й и ролята на ЕС в страните, в които тя работи.

Калфин успя да договори увеличение на обезпечаването на кредитните гаранции за банката от бюджета на ЕС с 1,684 млрд. евро, въпреки настроенията за замразяване на разходите. Така общата сума, с която ще може да оперира ЕИБ до 2013 г. ще нарасне от 27,8 млрд. на 29,48 млрд. евро.

В нея се включват още 1 млрд. евро за допълнително за Северна Африка и 148 млн. за Русия, държавите от бившия Съветски съюз и Южен Кавказ. Увеличен е портфейлът за държавите в Азия, с които работи ЕИБ. Въпреки опозицията на Великобритания и Холандия финансовата институция ще продължи да работи в Исландия.

 

За първи път на ЕИБ ще се даде възможност да финансира проекти за преодоляване на последиците от климатичните промени. За това банката ще разполага с 2 милиарда евро.Разширява се и портфейлът на проектите като занапред ще се включват и такива от областта на здравеопазването и образованието.

 

Новост е и въвеждането на механизъм за отпускане на кредитите на проекти въз основа на ефекта, който имат за изпълнението на външнополитическите, икономическите и социални цели на ЕС. От банката ще се изисква да подбира проектите според ефекта им върху борбата с климатичните промени и външно политическите приоритети на ЕС. Ще се следи дали те поощряват развитието на капацитета на местната икономика. Предвижда се и създаването на работна група, която да изготви правила за съчетаване на банковите заеми с бюджетно финансиране и средства, отпускани от други международни донори като Световната банка, ООН и Международния валутен фонд

www.kalfin.eu

 


Сходни връзки

Калфин договори 350 млн. евро за Западните Балкани и Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди