изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:22 EEST
Партиен скандал за субсидиите на независимите депутати    
ПарламентСкандал избухна в парламента заради промените в Закона за политическите партии, внесени от „Атака." От партията обявиха, че двама от отцепилите се от парламентарната им група са "преминали" в лагера на левицата. Субсидията да е обвързана с партиите, а не с отделните депутати, предложиха  народни представители от партията на Волен Сидеров, предадоха информационните агенции. С 56 гласа "за", 15 "против" и 60 "въздържали се" парламентът обаче отхвърли на първо четене предложените промени.

Към момента държавната субсидия се превежда на партиите и коалициите в зависимост от броя получени действителни гласове на парламентарните избори – по 12 лв. на глас. По изчисления на депутатите сумата за един народен представител е около 160 000 лв. годишно, пише в. "Дневник".

Десислав Чуколов от "Атака", който е сред вносителите на промените в закона, изненадващо обяви по време на дебатите от парламентарната трибуна, че двама независими, бивши депутати от "Атака", вече са преминали към БСП - Камен Петков и Кирил Гумнеров.

Камен Петков потвърди в кулоарите на парламента, че е насочил депутатската си субсидия към парламентарната група на Коалиция за България, съобщи БНР. Михаил Миков от левицата пък го оправда с думите "така е решил, какво да правим".
Петков вече е подал декларация за принадлежност към БСП, съобщи "Всеки ден".

Волен Сидеров обвини социалистите, че в миналия парламент са обикаляли около националистите с куфарчета с пари, за да ги "купят".
"От кое се разочаровахте, господа ренегати", обърна се Сидеров към вече независимите отцепници от своята партия.
Той припомни, че Камен Петков влезе в парламента с листата на „Атака." "Ренегат нещастен! Нула на нулите на никого неизвестен, защо излъга избирателите си?", скочи Сидеров срещу бившия си съпартиец.
Другите отцепили се от "Атака" пък той обиди с думите: "Обикаляте от седмица по медии като измекяри".

Нищо не съм получавал, в продължение на две години гледах как субсидията се харчи изцяло за лични нужди на г-н Сидеров, нито съм видял нещо от тази субсидия, нито виждам. Болката на Волен е, че и той няма да види от тези пари, коментира Камен Петков.

"Това е проблемът и не мога да разбера той за какво страда - за това, че групата му е напуснала един депутат, или за това, че губи пари. Кое в крайна сметка крепи тази група на "Атака" - депутатите или парите? Аз излязох ябълката на раздора. Имайте на предвид, че на него ще му е най-добре да няма нито един депутат в групата на "Атака", а да си получава субсидията за 21 човека", заяви Петков, цитиран от БНР.

Независимият Кирил Гумнеров определи твърденията за присъединяване към БСП като абсурдни и с оглед на подкрепата му за правителството на ГЕРБ. Според бившия атакист проблемът е свързан с неговата субсидия като народен представител. По думите на Гумнеров тя продължава да се ползва от “Атака” и той не е подал декларация за прехвърлянето й към друга група. 

„Приказки за куфарчета има много, договори обаче, доказващи определени отношения, до момента не са се появявали. Тези магьоснически номера със Сейшелските договори и да говориш за Тройната коалиция, не минават”, коментира Михаил Миков по повод договорите.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не е задължена персонално да информира НС какво е движението по субсидиите.

ДПС и Синята коалиция декларираха, че не са приемали независими депутати, които са искали да декларират принадлежност към техните парламентарни групи.
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че е дълбоко порочен Законът за политическите партии, защото според правилника на парламента депутатите не могат да номадстват между парламентарните групи, но се оказва, че парите им могат. Той попита как се обявява принадлежност към някоя партия – не става ли това с членство в нея.
"Излиза, че държавната субсидия е член на партия, а съответният народен представител може да не е", посочи той.

"Със СРС-та ли трябва да получим информация кой коя партия харесва. Абсурдно е за народни представители да не се знае към коя политическа сила са се присъединили", каза по време на дебатите зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Тя обясни, че държавната субсидия няма нищо общо със свободния мандат. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Партиен скандал за субсидиите на независимите депутати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди