изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:09 EEST
Прокуратурата все още чака експертизата на БАН за записите от СРС-скандала    
КоментариВече близо пет месеца прокуратурата чака експерти на БАН да отговорят на поставените им 10 въпроса, свързани с автентичността на разпространените от вестник "Галерия" записи на телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.


Междинното заключение на експертите дойде в началото на февруари, след това им бяха поставени 10 допълнителни въпроса и на тях не сме получили отговор, каза пред "Дневник" говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

Тя опроверга информацията, че експертите вече са предали заключенията си и заяви, че специалистите от БАН просто още не са готови с тях и отговорите на въпросите на обвинението. По-рано днес електронното издание "Медиапул" съобщи, позовавайки се на висши магистрати, че окончателната експертиза на БАН вече е получена в прокуратурата, но и тя не дава отговор на основния въпрос - автентични ли са записаните разговори.

Пред "Дневник" Маргарита Немска каза, че срокът за разследването е удължен и прокурорът ще се произнесе дали то да продължи или събраните данни са достатъчни за повдигане на обвинения, едва след като получи заключението на БАН.

В началото на февруари от прокуратурата разпространиха "междинните заключения" на експерти от БАН, в които пишеше, че "в резултат на направения анализ не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието... да е било променяно". Експертите твърдяха обаче, че записите са манипулирани чрез използването на шест различни технически способа. Затова от прокуратурата им зададоха допълнителни въпроси.

Записите бяха проверявани и от Института по криминалистика и криминология на МВР - на19 януари оттам обявиха, че записите не са оригинални и че върху тях е извършена допълнителна манипулация. Експертите на МВР обаче направиха уговорката, че привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала в записите ограничават възможностите им да открият признаци за манипулация и монтаж.

В края на януари пък близкият до Алексей Петров в. "Галерия", който разпространи повечето записи, огласи експертиза на Независимата лаборатория на научната полиция в Париж за разговора между премиера и Танов за проверката в бирената фабрика "Леденика" и бившия й шеф Михаил Михов-Мишо Бирата (който беше намерен мъртъв в хотелска стая в Правец в края на май). Заключението на френските специалисти беше, че в записа няма следа от монтаж, припокриване, прибавяне и отстраняване.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата все още чака експертизата на БАН за записите от СРС-скандала | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди