изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:15 EEST
Швейцарци доказали произхода на македонците    
По света Те били единствените директни потомци на Александър Македонски, сочи проучване на института "Игенеа". То бе разпространено ден след издигнето на огромен паметник на античния владетел в Скопие


Днешните македонци са директни потомци на Александър Македонски, пише скопският вестник "Вечер" като се позовава на проучване на швейцарския институт "Игенеа" (iGenea.com), занимаващ се с генетични изследвания на европейските народи. (Вж. статията)

Според данните 30% от днешните македонци са потомци на античните, а 15% имат славянски гени, пише изданието.

Вестникът твърди, че само при македонците доминират корените от Антична Македония.

За гърците изследването показало, че 31% имат келтски корени и само малка част - антично потекло.
Другите балкански народи изобщо нямат такива корени, пише "Вечер".

Публикацията идва ден, след като македонските власти издигнаха огромен паметник от бронз на Александър Македонски на централния площад "Македония" в Скопие. Според властите статуята олицетворява националната история на страната.

Изработената от бронз скулптура, която е висока почти 13 м и тежи 35 т, е поставена на 10-метрова платформа от бетон.

Проектът с официалното название "Воин на кон" струва на Македония 9,4 млн. евро, при все че страната е една от най-бедните държави в Европа с 32% безработица.

Паметникът бе издигнат в присъствието на голям брой граждани, кмета на Скопие Коце Траяновски и авторката на идейния проект Валентина Стефановска под бурни овации и викове "Да живее Македония".

Монументът ще бъде открит официално на 8 септември по случай 20-годишнината от независимостта на Македония.

Фактът, че паметникът представя Александър Македонски,допълнително ядоса Гърция, която от дълго време обвинява бившата югославска република в опити да открадне нейното елинистично наследство.

"Скопие да покаже конструктивност, а не да гради стени и паметници", заяви новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис пред македонския си колега Антонио Милошоски.

Според източници от македонското външно министерство обаче срещата между Ламбринидис и Милошоски била толкова кратка, че нямало време за разговор по същество.

Наскоро Атина предупреди, че разглежда издигането на скулптурата като провокация, която ще възпрепятства перспективите за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Македонският консервативен премиер Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели отново на предсрочните парламентарни избори през юни, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

Вчера координирано бяха издигнати и два паметника на бащата на Александър Македонски - Филип II - на площад "Магнолия" в Битоля и в скопския квартал Автокоманда.

http://www.vesti.bg


 


Сходни връзки

Швейцарци доказали произхода на македонците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди