изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:16 EET
ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ ОТ ПЛАСТМАСА    
Европейски съюзПредложението е на  евродепутата д-р Антония Първанова. По предложение на българския евродепутат - Антония Първанова, Европейската комисия ще стартира пилотен проект за пречистване на европейски водни басейни от пластмасови отпадъци, в това число и Черно море. Д-р Първанова обясни, че до края на тази година Брюксел ще представи обявления за конкурс, а през 2012 година успешните проекти ще бъдат финансирани на обща стойност 1.5 млн. евро.


Целта на проекта е да оцени ефективността и проблемите пред рециклирането на пластмасови отпадъци на ниво ЕС, със специално внимание върху въздействието им върху водните басейни.
Тъй като пластмасата не се разгражда бавно, тя има особено опасно въздействие върху околната среда, а и унищожава много морски организми. Според данни на Европейската комисия, на всеки 5 килограма пластмасови отпадъци, 1 килограм се изхвърля в морските басейни.
По време на първия етап на проекта ще бъдат проведени изследвания за възможностите за пречистване на пластмасовите отпадъци от моретата, както и за превенция, а след това участниците ще анализират специфичните екопроблеми на големите пристанищни градове в ЕС.
 


Сходни връзки

ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ ОТ ПЛАСТМАСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди