изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-29 @ 17:47 EET
Окръжен съд – Добрич, прекрати дело по иск на Комисията за установяване на имущество от престъпна дейност срещу добрички бизнесм    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, прекрати гражданското дело, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 42-годишния Атанас М. Ат. от Добрич и още 2 физически и 7 юридически лица. Съдът установи разминаване в периода, който е определен за проверка с решение на Комисията, и този в който действително е извършена проверка.

 Съдът констатира, че липсва яснота, защо след като цялото имущество, придобивано по възмезден начин и отчуждавано от ответниците възлиза на обща стойност 9 778 524,10 лв. и Комисията е установила законни източници на средства, се претендира отнемане на имущество на стойност 8 471 629,60 лв. Налице ли е транформация на имущество, която органите на Комисията трябва да установят, налице ли е придобито със средства от законен източник имущество и ако е налице, кое е то или не, пита съдът и посочва, че тези въпроси не могат да бъдат решавани от него. Задължение на Комисията е да посочи придобитото имущество, за което не е установила законни източници на средства, а при установяване на такива да установи, кое от цялото имущество е придобито с тях. В противен случай е налице неяснота и противоречие в твърденията й, което затруднява както съда, така и защитата на ответника,  която не започва в съдебното производство, а приключва в него на база на установените в административното производство на Комисията обстоятелства. Решенията на Комисията относно релевантните и за съдебното производство факти не могат да се извличат по пътя на тълкуването или да се подразбират, посочи съдът.

Окръжен съд – Добрич, прецени, че мотивираното искане на Комисията е процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, след направена от него проверка на представените по делото книжа и след като изслуша днес обясненията на пълномощниците й. Те не можаха да отговорят на поставените от съда въпроси.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня че гражданското дело срещу Атанас Ат. и още 9 ответници е образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 8 471 629,60 лв. Комисията претендира също да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата две сделки. С първата Атанас Ат. продава на 37-годишния Мирослав  Анг. Г. от София /ответник по настоящото дело/ дружествени дялове от „Атанасов-инвест” ЕООД /ответник по делото/ за сумата от общо 5000 лв. С втората сделка Атанас Ат. и 32-годишната Теодора В. Ат. – ответница по делото, прехвърлят притежавани в „Би Ей Инвест” ООД /ответник по делото/ дружествени дялове на обща номинална стойност 5000 лв. на „Пътстрой-Варна” ЕООД /ответник по делото/.

 Определението на Окръжен съд – Добрич, може да бъде обжалвано и протестирано в едноседмичен срок пред Апелативен съд – Варна.

 

23.06.2011 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, прекрати дело по иск на Комисията за установяване на имущество от престъпна дейност срещу добрички бизнесм | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди