изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:19 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН    
ПразнициPN 072-08  24.06.2008 г. ДОБРИЧ: На Еньовден добричлии по традиция минаха под венеца, сплетен от 77 и половина билки и получиха китка здравец и билки, която да пазят у дома през цялата година и да ползват срещу всякакви болести. Снимка Любен желязков Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. От 1994 г. това е празникът на българското лекарство. На 24 юни църковният календар отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е наричан още летен Ивановден или Еньовден. В народния календар празникът е известен с името Еньовден, считан за най-силния ден в годината, деня на слънцето. Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви и билки са най-лековити.

 Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве. От този ден слънцето започва бавно "да умира" и годината да клони към зимата. А набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — да има за всички болести и за "болестта без име".
От растенията, които се събират най-силно се почита т.нар. еньовче, което, според народните вярвания, лекува безплодие, прогонват зли духове и от него се прави и силна отвара за магии - любов и омраза. В някои краища е разпространен обичая - еньовска китка или венец. Набраните билки рано сутрин се връзват с червен конец - най-често за всеки член на семейството има китка, наричат си по именно и се оставят да пренощуват на открито. Сутрин по състоянието на китката се гадае за здравето на този, комуто е наречена. Разпространен е обичая еньовски китки и венци да се окачват на различни места из дома и така да се прави заклинание за цялата къща и семейство, като в някой села пък след отделните семейни ритуали, тревите и цветята, набрани на празника биват събрани и увити в един, голям, общ еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Венецът се пази и се използва за лекуване. т 1994 г. по предложение на в. "Български лекар" на този ден се чества празникът на българското лекарство.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди