изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:25 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 29 ЮНИ - ПЕТРОВДЕН    
Празници На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Паметта на първоапостолите Петър и Павел се чества в един ден. Житието на Петър разказва, че той бил беден рибар от град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Той е един от първите ученици на Христос и от преданите му последователи. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Христос. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо и става ревностен разпространител на христовото учение.

В народния календар Петровден се чества за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. На този ден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. На този ден се канят гости и семействата не трябва да остават сами.

Кратко животоописание

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 29 ЮНИ - ПЕТРОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди