изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:54 EET
ШОПСКИ ДУЕТ ВЗЕ ГРАН ПРИ НА "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ"    
КултураВисокото ниво на този фестивал-конкурс бе категорично изтъкнато от членовете на международното жури, съставено от изтъкнати професионалисти от няколко държави




Шопски вокален дует от Националното училище за фолклорни изкуства в град Котел е носител на Гран При от 11-ото издание на Международния младежки фестивал "Фолклор без граници" Добрич-Албена 2011. Преподавател на отличените таланти е Сашка Ченкова, която пък бе удостоена с диплом за изключителна преподавателска дейност. Другият основен претендент за голямата награда е бил участник от Турция - изпълнител на три духови инструмента. Вчера в зала "Добрич" се състояха награждаването и галаконцертът на лауреатите.
Всяка година летвата на фестивала се вдига, като едновременно с това се увеличава и броят на изпълнителите. Всички участници бяха отлично подготвени. Това подчерта председателят на международното жури проф. Милчо Василев на пресконференция вчера. Според него, участниците много добре знаят, че на този фестивал компромиси не се правят. 11-ото издание е стъпка нагоре, така както беше и всяко от предишните, посочи още проф. Василев и добави, че това е единственият конкурс, в който се показва изключително фолклор на професионална основа. Героизъм е отстрана на организаторите в лицето на община Добрич и дирекция "Хуманитарни дейности", които полагат неимоверни усилия да поставят на такова изключително ниво този конкурс, подчерта също председателят на журито. От своя страна и Александър Дмитриев от Русия изтъкна много добрата организация на фестивала и високото ниво на участниците. Той каза също, че е чул много интересни нови инструменти и видял много ярки изпълнители. Добрич е пример как се организира фолклорен фестивал, бяха думите на Бошко Тренески от Македония. В рамките на пресконференцията говори и Румяна Цинцарска: "Тук звуча музика от много висока класа... Чест прави на Добрич, че поставя фолклора на равна нога... Носителите на фолклора получават самочувствие и това е нужно днес".
660 изпълнители от няколко държави участваха в тазгодишното издание на фестивала "Фолклор без граници", който се провежда в Добрич и  курорта Албена, и е истински празник на фолклорното изкуство. Престижният форум е уникален и с традиционния концерт на международното жури, подчерта зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева.
В състава на компетентното международно жури с председател проф. Милчо Василев влизат още Александър Дмитриев /Русия/, проф. Петър Ангелов, Бошко Тренески /Македония/, Дафинка Дамянова, Игнат Корнел /Румъния/, Петър Крумов, Румяна Цинцарска, Синан Челик /Турция/ и Михаел Маракомихелакис /Гърция/.
 


Сходни връзки

ШОПСКИ ДУЕТ ВЗЕ ГРАН ПРИ НА "ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди