изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:29 EEST
4-те най-бедни страни в ЕС нетно ще получат най-много европари    
Европейски съюзБългария, Латвия, Литва и Естония, които са най-бедните страни в ЕС, ще бъдат най-големите нетни получатели от бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. като процент от Брутния национален доход. Това коментира на пресконференция еврокомисарят по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски, цитиран от БТА.
Проектът за бюджет беше представен вчера.


В отговор на въпрос кои са най-големите печеливши от проекта на Европейската комисия за бюджет за следващата финансова програма на Общността, Левандовски коментира, че бюджетът не обособява много победители и много победени.
Това е въпрос на баланс и мисля, че сме го постигнали, добави той.

Посочените четири държави са големите победители в този бюджет, но така си гарантираме баланса и 7-годишен икономически мир в Европа, коментира комисарят.
По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви по БНР, че средставата, предложени за България за периода 2014-2020 г. са увеличени с 10-15%.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, някои страни, които силно са подкрепяли разширяването на ЕС, забравят, че това е общност от 27 държави. ЕС поражда задължения между страните от Общността, особено към много по-бедните от тях, добави Барозу.

Опитваме се да достигнем средно състояние в ЕС, при което няма как да не бъдат натоварени най-големите нетни вложители, т.е. страните с най-голям принос към общия бюджет. Не ми е известно да има съюз, който не е основан на принципа на солидарността, добави председателят на ЕК.
Разликата в степента на социалното и икономическо развитие между 27-те страни в ЕС е такава, че предполага да бъдат положени усилия за нейното преодоляване, допълни Барозу.

Ще бъде почти невъзможно да го направим, ако намалим бюджета, коментира той. Няма правителство в Европа, което да не е поискало от комисията да предостави повече средства за някой сектор, заяви Барозу. Винаги искат от нас да харчим повече, затова няма как бюджетът да бъде намаляван, посоката е обратната, допълни той.
Барозу заяви, че няма как да се инвестира повече в ЕС, който вече е и по-голям, с намаляването на бюджета.

Въпреки искането на Великобритания, Германия и Франция за замразяване на евробюджета от 2014 г. до 2020 година, Еврокомисията предложи вчера той да бъде увеличен с 1 процент.
Предвижда се част от необходимите допълнителни приходи да дойдат от нова форма на данък върху добавената стойност, който ще отива директно в Брюксел, както и от данък върху финансовите транзакции.
Предложението за ДДС е част от събирания на национално ниво данък (един или два процента) да бъде предоставяна на общия европейски бюджет.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

4-те най-бедни страни в ЕС нетно ще получат най-много европари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди