изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-23 @ 17:25 EEST
Въвеждат европейски ДДС    
Европейски съюзЕвропейската комисия предложи нови начини за събиране на пари от държавите-членки, с данък върху добавената стойност в ЕС и данък върху финансовия сектор, които ще заменят сега действащата система за изпращане на част от постъпленията от ДДС на всяка страната в Брюксел. Въвеждането на европейски данък "Добавена стойност" са част от обсъжданите идеи на Европейската комисия, представени снощи в Брюксел за бюджета на ЕС за 2014-2020 г.  В предложенията, разпространени от комисията, се отбелязва, че така ще отпадне практиката за удържане на част от събирания ДДС от националните власти.

Предложението на Европейската комисия не е обособяване на нов данък, коментира днес пред журналисти в Брюксел експерт от ЕК, пожелал анонимност, предаде БТА.

По неговите думи предложението на комисията е националните политики на страните в ЕС за ДДС да се развият и част от събирания на национално ниво данък (един или два процента) да бъде предоставяна на общия европейски бюджет. Според него така постепенно ще отпаднат настоящите форми за събиране на бюджета на ЕС.

През 1992 година с Директива на Европейския съвет 92/77/ЕЕС се налага минимална основна ставка, т.е. колко може да бъде най-ниската основна ставка в ЕС. Изискванията на Европейската комисията са държавите членки да започнат законодателна хармонизация в сферата на ДДС. Изготвена е работна програма и график за обща система на ДДС, предаде Нюз.бг.

През 1993 г. с въвеждане на Единия пазар граничният контрол за ДДС е премахнат. Продуктите се облагат в страната на покупката, но с въвеждането на окончателната ДДС-система идеята е това да става в страната на произход на стоката.

Най-ниската ставка по ДДС се прилага от Кипър и Люксембург - 15 процента. В Германия и Испания е 16 процента. Най-високи са в Дания, Унгария и Швеция - 25 процента. Средната ставка е около 20 процента (колкото е и в България).

В Европейския съюз съществува възможност и за въвеждане на по-ниски ставки за някои определени стоки - храни, вода, лекарства, книги, списания, транспортни услуги. Най-ниските редуцирани ставки в Европейския съюз се прилагат във Франция - 2,1 процента (за някои видове лекарства и телевизионните лицензи). Гърция също има по-ниски ставки за хранителните продукти, лекарствата и хотелските услуги. Правителството в Атина стимулира живеещите на островите с по-ниски данъци.

Експертът от ЕК, пожелал анонимност, коментира и идеята за въвеждането на такса върху банковите преводи. Според него тя може да се обсъжда на световно ниво, на равнище ЕС, или само за транзакциите в страните от еврозоната. Тази идея е също част от представените снощи в Брюксел предложения на ЕК за европейски бюджет след 2014 година.

Още за т. н. данък Тобин

ЕС предложи в края на 2009 г. на Международния валутен фонд въвеждането на такса върху световните финансови транзакции, по-известна като данък на Тобин. Преди това Великобритания, подкрепяна от Франция, въведе 50% данъчно облагане на бонусите в банковия сектор. Германското правителство също прие принципа за въвеждане на такса за банките. Италианското правителство пък се очаква днес да одобри въвеждането на такса от 0,15% върху финансовите трансакции като част от новия план за строги икономии.

http://banks.dir.bg

 


Сходни връзки

Въвеждат европейски ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди