изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:21 EEST
ОСНОВНА ЦЕЛ НА РЕАНАКТОРИТЕ Е ДА СВЕДАТ ИСТОРИЯТА ДО СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА    
ИнтервютаПред НДТ д-р Добрин Добрев, участник в възстановки на исторически събития и ръководител на добричката секция на реанакторите


- Д-р Добрев, сигурно малцина от нашите читатели знаят подробности с какво точно се занимават реанакторите. Бихте ли пояснил.
- Реанакторите са възстановчици на исторически събития. Те ги пресъздават на мястото, където са се случили, като точно или приблизително се спазва датата. Реанакторите в България са обединени в националното движение "Традиция". При възстановките се използва същото въоръжение, дрехи и т.н. Целта е да има максимално приближаване към начина на живот в даден период - например, нощуване в шатри, завиване с постелки от кожи и вълнени тъкани и т.н.
Основен принцип на реанакторите и главна цел е да сведат историята до съзнанието на хората. Малцина са тези, които влизат в музеите, а и там нещата са педантично подредени, информацията е научно съобразена. Леката суховатост на материята обаче въздържа хората. Далеч по-лесно и с интерес те възприемат историческата действителност във вид на възстановка.
- През юни се състояха значими събития на реанакторите. Разкажете ни повече за тях.
- При едното събитие в центъра на Шумен - като географски център на Североизточна България, бяха изградени т.нар. селища на историята. Пресъздадени бяха бита, въоръжението, униформите на българските военни сили в хронологичен ред - от прабългарски стан до паравоенните формирования, хайдушки движения, революционни комитети и т.н. Като допълнителни лагери бяха представени културно-просветни организации като, например, килийно училище и първият български театър - леко отклонение от военната история, но изключително приятно за публиката.
Това мероприятие премина при огромен зрителски интерес. Според община Шумен, за три дни - от петък до неделя, са преминали около 10 000 души. На хората бе дадена възможност не просто да гледат, а да пипнат оръжията, да видят как работят, да се запознаят с механиката. Разбира се, най-голям бе интересът отстрана на децата.
- Освен Вас, кой още влиза в състава на добричките реанактори и с какво се включихте в тези възстановки?
- Освен мен - аз съм ръководител на добричката секция, или както ни наричат - войвода, влизат още Снежана Иванова, Кирил Бързаков и Стефан Стефанов. В шумен ние разположихме лагер от Първата световна война, който бе изцяло представен от нас. Представихме въоръжение и униформи на 18 Етърски пехотен полк, голяма част от който е била съставена от добруджанци. Показахме тежка картечница "Максим-Соколов", тежка картечница "Шварцлозе", лека картечница "Мадсен", пушка "Манлихер" - образец 1895 г., и др.
- Има ли много жени в редиците на реанакторите?
- Има жени, но не са много. Прави ми впечатление обаче, че понякога в битките те са по-сърцати и по-решителни, особено в дадени по-критични моменти.
- Кулминацията на възстановките край Шумен са били три исторически акта. Какво се случи?
- На тези три исторически акта се разигра най-голямата средновековна възстановка в България "Доблест и слава" 2011. Организира се за четвърти път, като първото издание е през 2004 г. Става дума за мащабна средновековна битка, която пресъздава превземането на Шуменската крепост от Обединените кръстоносни войски, благословени от папа Евгений IV за освобождаване на православните земи от османското завладяване, през 1444 г. Битката предхожда битката при Варна и, за разлика от нея, тук кръстоносците побеждават. За тази битка има много исторически данни, защото много от рицарите са оставили мемоари. Дори е възпята в стихове от немски поет.
Това е събитие от международен характер с участието на около 200 души - българи, рицарски клубове от Чехия, Унгария, Украйна и Полша.
Първият акт се проведе на полето пред крепостта, която е чудесно запазена и реставрирана със средства от ЕС. Добричките реанактори бяха в редиците на тежко бронираната османска пехота. Тук искам да вметна, че една броня тежи 36 кг. Второто действие беше пред стената на крепостта - пресъздадохме разбиването й с таран, обстрелване с бомбарди, демонстрационна стрелба с първите огнестрелни оръжия - фитилни пищали и аркебузи. Третото действие бе защитата на всеки ъгъл, всеки дом в крепостта до избиването и на последните защитници.
- Нужна ли е физическа сила и издръжливост?
- Разбира се. Представете си превземане на крепостната стена и изкачване по стълба с 36-килограмова ризница. Натоварването е голямо и изтисква цялата физическа сила, въпреки тренировките.
- Съществува ли някаква опасност от нараняване?
- Това не е кървав бой, но нещата трябва да бъдат максимално близо до истината, за да се изтрие тази разлика от няколко века. Това не е актьорска игра, ударите с оръжия са истински. Оръжията обаче са силно затъпени, а всеки един реанактор се стреми да удари противника по неговото най-защитено място. Освен това, стремежът е да бъде предупреден противника.
- Бил ли сте на исторически възстановки в чужбина?
- Да, ходил съм, нашите клубове са често канени. В края на август след възстановката на битката при Шипка заминаваме за Трансилванската крепост за участие в т.нар Фестивал на розата - възстановка на средновековна питка и битка през Първата световна война.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА


 


Сходни връзки

ОСНОВНА ЦЕЛ НА РЕАНАКТОРИТЕ Е ДА СВЕДАТ ИСТОРИЯТА ДО СЪЗНАНИЕТО НА ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди