изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:54 EEST
Български моряци арестувани в Гърция    
По света

Гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса цигари. Шестима български моряци лежаха в затвор 5 дни и са без право да напускат Гърция, съобщиха близките им. Моряците от кораба "Ина" били арестувани на 23 юни. Били измъкнати от кораба по фланелки и джапанки и отведени с белезници. Обвинени са, че са навлезли в гръцки териториални води незаконно и карат незаконен товар, пише "24 часа".



Петима са освободени под парична гаранция без право да напускат Нафлио, на 150 км от Атина. Помощник-капитанът Недялко Петров, на 70 г., е още в затвора заедно с капитана Валентин Вортояков от Украйна.

"Пряко силите си сме. Съдиха ни, наложиха ни парична гаранция от 9000 евро", каза по телефона Николай Туртов, главен механик на кораба. Той и колегите му 5 дни са били зад решетки без адвокат и лекар и без да е било уведомено нашето външно министерство.

Моряците преживяват благодарение на наши сънародници, които им дават по малко пари,храна, дрехи за смяна. Документите и телефоните на българите са заключени в полицията в Пирея. "Ина" е собственост на фирма "Ростов Транспорт" ООД, регистрирана в Лондон. Корабът плава под коморски флаг. Според морското право отговорност за плаването и товара носят капитанът и корабособственикът.

"Платил съм гаранцията. Чакаме потвърждение в понеделник и моряците ще бъдат върнати на кораба. Те са настанени в хотел и са добре. Уведомил съм външно министерство", казва Георги Мишков, шеф на фирмата.

Жените на моряците обаче твърдят друго. " Ако не им плати гаранцията, на 7 юли влизат в затвора", казва през сълзи Красимира Туртова, съпруга на шеф- механика. Корабът е плавал от кипърското турско пристанище Фамагуста към Дурас в Албания, казаха гръцките власти. Бил е задържан, след като гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса цигари.

Корабът и товарът му са конфискувани до изясняване на случая. Моряците са настанени в хотел. Дипломатите ни в Атина са в постоянна връзка с българските моряци.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Български моряци арестувани в Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди