изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:58 EEST
Майки ще връщат половин година дългове към НОИ    
ПарламентМайки, получили неправомерно пари от НОИ, ще иматполовин година да ги върнат. Това предвиждат поправки в осигурителния кодекс, които ще се гледат в парламента. Става дума за майки, които са получили обезщетения за гледане на дете до 2-годишна възраст, без да имат право на тези пари. Нарушението им е, че докато са ползвали майчинските си, децата им са посещавали детски ясли. През това време обаче жените не са тръгнали на работа, както изисква законът.

Много от майките вече са върнали борча си към НОИ заедно с лихвите. Депутатите обаче обмислят нови правила как да се опростят лихвите на 9240 майки, които от 2008 г. до сега са призовани да върнат взетите пари (обезщетението е в размер на 240 лв. на месец).

След като влязат в сила поправките в закона, майките ще имат половин година срок да върнат борча си, но не целият, а само главницата. Една година пък се дава на тези, които вече са покрили цялото си задължение, за да си поискат обратно платените лихви по него.

Общият дълг от неправомерно взетите пари е над 9,3 млн. лв. От тях са върнати 3,2 млн. лв. главница и 636 хил. лв. лихви. НОИ ще трябва да възстанови тези лихви, а отделно да опрости и около 1,6 млн. лв. лихви върху обезщетения, които предстои да бъдат събрани.  http://www.trud.bg

 

 


Сходни връзки

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-04 @ 01:31 EEST

Боже Господи до там ли стигна тази държава, че да иска пари от майките. Та те тия мизерни пари дето ги дават не стигат на майките да си набавят най- необходимото за децата( памперси, дрехи, обувки и куп други необходими неща). Искараха майките престъпнички, не ги  е срам. Загубена държава:(((((

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-04 @ 09:54 EEST

Въпросът е принципен. Когато няма за всички, а някои вземат, тогава другите дето не са взели какво ще кажат?! Решението е едно - връщане без лихви. И това не е малко... Щото за 2-3 години лихвата така ще надуе дълга, че тези майки пишман ще станат заради незнанието си.

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-04 @ 12:45 EEST
Да не забравяме по кое правителство бяха раздадени  неправомернно парите на майките само и само да спечелят изборите но уви. Друго правителство треби да плати Ммммм!
Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-04 @ 14:49 EEST

Въпроса е че много хора не са запознати със  закона и пишат наляво и надясно коментари, без дори да си имат представа. Вие които упреквате майките, знаете ли че,  след като майките започнаха да получават разпореждания от нои за връщане на майчинство, се направи поправка в закона и се добавиха думичките "и детски ясли". А дотогава си беше "детски заведения на пълна държавна издръжка"- такива са домовете за деца.  Яслите са си здравни заведения и не са на ПЪЛНА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА!

МОга още мноооого да пиша по този въпрос, но няма смисъл. Всички институции са вързани и държавата и съда никога няма да признаят че закона не е написан правилно. Но нищо все един ден това нещо ще стигне и до Страстбург и тогава всичко ще излезе наяве, ще остане само главоболието на майките и техните семейства!

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Admin да 2011-07-04 @ 16:25 EEST

Имате ли Закона преди поправките, за да го публикуваме?

Д. Дуков

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-05 @ 00:35 EEST

Преди промените, текстът на спорния член 53, алинея (4) гласи, че

Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”

След редакцията през 2006 година обаче, от текста отпада израза “на пълна държавна издръжка” и чл. 53 (4) вече гласи

(4) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

 През декември 2010 година е направена корекция  в член 53 (4) от КСО, при която вече изрично се упоменават “детските ясли”

(4) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. – ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г., изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДЕТСКИ ЯСЛИ, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Надявам се да съм Ви била полезна и да спрат публикациите от рода: "майките престънички", "получаване на неправомерно майчинство" и т. н.!

Майки ще връщат половин година дългове към НОИ
Автор: Anonymous да 2011-07-05 @ 01:50 EEST

Редно е детските ясли да се зачитат в числото на детските заведения. По-късното допълване с термина "детска ясла"  е само уточнение, с което явно Законодателят е искал да предотврати евентуални по-свободни тълкувания.

Наистина до отпадането на качеството "на пълна държавна издръжка" е възможно да се тълкува, че детските ясли не са в това число заведения. Но един такъв спор може да се реши единствено от Съда. Така или иначе към майките са отправени покани за връщане на взетите суми. Има си ред за обжалване, за този който смята, че е ощетен. Аз пожелавам успех при обжалването, стига да не са изтървани сроковете. Ако докажете вашата теза, че правото на майките е възникнало преди промяната на Закона, това ще е силен аргумент. Но случаите трябва да се разгледат всеки поотделно и по съответен ред. Иначе няма право, а аху-иху. ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди