изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:38 EET
Влезе в сила присъда срещу трима извършители на грабеж на таксиметров шофьор    
Ред и сигурност Влезе в сила постановената от Добричкия окръжен съд и потвърдена от горните съдебни инстанции присъда срещу 37-годишния Ивелин Ст. Ангелов от гр. Добрич, 41-годишния Злати В. Петров от с. Крушари и 26-годишния Антон С. Христов от гр. Добрич. На 24.11.2010 г. първоинстанционният съд ги призна за виновни за това, че на 27.06.2010 г. в гр. Добрич и в землището на с. Батово при условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си като извършители, са отнели чрез сила и заплашване от таксиметров шофьор от Добрич два мобилни телефони, радиостанция, телевизор, други вещи и сумата от 81 лв., всичко на стойност 973 лв. с намерение противозаконно да ги присвоят.

 Престъплението е извършено от Ивелин Ангелов и Злати Петров при условията на опасен рецидив.

Ивелин Ангелов и Злати Петров ще изтърпят наказание от 8 години лишаване от свобода при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Съдът постанови Злати Петров да излежи неизтърпяната част от 11 месеца и 21 дни от наложено му с присъда на Районен съд – Балчик, наказание.

Антон Христов влиза в затвора за 2 години при същия режим. Той трябва да изтърпи и 4 месеца лишаване от свобода, наложено му със споразумение по дело на Районен съд – Добрич.

Делото срещу тримата в Окръжен съд – Добрич, е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, по който разпоредбите на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс задължават съда да наложи наказание, предвидено в Наказателния кодекс за това деяние и да го намали с 1/3. Окръжен съд – Добрич, постанови на Ивелин Ангелов и Злати Петров наказание от 12  години лишаване от свобода, а на Антон Христов – 3 години лишаване от свобода, и определи те да изтърпят съответно – 8 и 2 години лишаване от свобода   

С присъдата Окръжен съд – Добрич, признава за установено, че на 27.06.2010 г. подсъдимите решили да наемат такси под предлог да ги закара до с. Плачи дол и по пътя да ограбят шофьора. Към 22,30 – 22,45 ч. те се качили в кв. „Христо Ботев” в колата на пострадалия шофьор към таксиметрова фирма. Казали му да кара към центъра на града и по пътя Ивелин Ангелов опрял нож до гърлото му и го стиснал за лявото рамо. Злати Петров изскубнал радиостанцията на таксито. Ивелин Ангелов взел чантичката на водача, в която имало 81 лв. и мобилните телефони. Те минали през с. Плачи дол, а при с. Безводица вкарали шофьора в багажника на автомобила. След около 30 минути отново спрели, отворили багажника и предупредили пострадалия, че ако не създава проблеми ще остане жив. На 2 км от с. Батово двигателят на автомобила се повредил и той спрял. Ангелов изкъртил и взел портативния телевизор. Подсъдимите прибрали още радиостанцията и слънчеви очила. Ангелов и Петров вързали таксиметровия шофьор с кабел и със собствения му кожен колан седнал за дърво. Тримата тръгнали пеш към с. Батово.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, е обжалвана от Злати Петров пред Апелативен съд – Варна и пред Върховния касационен съд. Апелативната инстанция я потвърждава изцяло, а Върховният съд оставя в сила решението й. Върховните магистрати намират жалбата за неоснователна и не споделят твърдението му, че е невинен. Те посочват, че Злати Петров е признал изцяло фактите по обвинението и е изразил съгласие да не се събират доказателства за тях, затова делото е протекло като съкратено съдебно следствие. „След като съдът е преминал към разглеждане на делото като съкратено съдебно следствие и е постановил присъдата си, подсъдимият е лишен от възможността да оспорва фактите по обвинението, за което е направил признание”.

Върховният касационен съд намира за неоснователно и оплакването за несправедливост на наказанието. Съдът е приел, че има превес на отегчаващите вината на Петров обстоятелства, предвид данните за миналите му осъждания, сочещи завишена обществена опасност, незачитане на обществения ред и нежелание за коригиране на престъпното му поведение. Индикация за престъпната му нагласа е и факта, че деянието е извършено в изпитателния срок на предсрочно условно освобождаване от изтърпяването на наказанието по предходно осъждане. Механизмът на извършване на грабежа, за който е настоящата присъда, също показва завишена степен на обществена опасност на конкретното престъпление, посочват върховните магистрати.

 

04.07.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

Влезе в сила присъда срещу трима извършители на грабеж на таксиметров шофьор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди