изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:21 EEST
БСП се закани на Младенов за продажбата на имотите в чужбина    
ПолитикаАко има сигнали за продажба на имоти на България в чужбина, министър Николай Младенов няма да го спаси нищо, дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми. Това заяви лидерът на левицата Сергей Станишев, след като ръководството на ПГ на "Коалиция за България" се срещна с представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Освен от властовите амбиции на външния министър Николай Младенов промените в Закона за дипломатическата служба са продиктувани и от икономически интереси - като намеренията за приватизация на имоти на България в чужбина, смятат от левицата, цитирани от "Фокус" и БТА.

По думите на Станишев задграничните български имоти са "трупани с десетки години и са оценявани на милиарди".
"Ще следим всяка крачка на министър Младенов за имотите на България в чужбина", закани се той.
От левицата се опасяват, че те ще бъдат разпродавани бързо, непрозрачно и на безценица".

Този законопроект е антиконституционен и лустрационен, заяви Станишев и допълни, че левицата ще направи всичко възможно промените да паднат в Конституционния съд (КС).
Председателят на БСП каза още, че Младенов цели еднолично да изземе всички правомощия и функции на премиера и на правителството при воденето на външната политика и ръководенето на дипломацията ни.

"В този законопроект виждам дългата ръка на финансовия министър Симеон Дянков, който предвижда да си пълни бюджета с парите от приватизация", каза след срещата пък Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Той посочи, че промените са антиконституционни и антидемократични, затова, ако бъдат приети, той очаква намесата на европейските институции.

От левицата вече са внесли преди второто четене на промените предложения 20 текста от законопроекта да отпаднат.

Имотите и издръжката им
През април правителството одобри продажбата на втори имот в Германия - стара вила, ползвана навреме от българските дипломати в Шверин, Германия, при цена не по-ниска от 130 000 евро. Преди време България продаде друг свой пустеещ имот в Германия - бившият посолски комплекс в някогашната столица на Западна Германия, от който попълни хазната с 2 милиона и 400 хиляди евро.

Според данни на Външно министерство България притежава 220 имота в 72 страни, закупени основно през 70-те и 80-те години на миналия век. 
Справка на Мediapool, направена от ведомството, показва, че приблизителната стойност на претендираните данъци и такси за български имоти възлизат общо на около 5 милиона лева, а най-значителни задължения имат някои имоти в Германия, Франция, Канада и САЩ. Става въпрос за общински такси, данъци и други. Повечето от задълженията са за периода от 1982 г. до сега.

Въпросът със задълженията на българските имоти привлече вниманието, след като премиерът Бойко Борисов сензационно обяви, че български имот в САЩ е натрупал задължения от $30 млн. заради неокосена трева.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БСП се закани на Младенов за продажбата на имотите в чужбина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди