изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-06 @ 02:21 EEST
Окръжен съд – Добрич, решава въззивно дело за изнасилване    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, разгледа въззивната жалба на 25-годишния Ивелин  Р. М . от с. Люляково, община Ген. Тошево, срещу присъда на Районен съд – Ген. Тошево. На 24.02.2011 г . първоинстанционният съд го е признал за виновен за това, че на 20.06.2009 г. в землището на с. Писарово, община Ген. Тошево, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години от с. Люляково, като го принудил към това със сила.

Първоинстанционният съд му е наложил наказание от 6 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим  в затворническо заведение от закрит тип. Съдът е постановил той да излежи първо 3 месеца лишаване от свобода, наложени му с условна присъда, влязла в сила през 2007 г. Ивелин М. е осъден също да заплати на пострадалата обезщетение от 20 000 лв. за причинените й неимуществени вреди.

Първоинстанционният съд е установил, че въпросния ден пострадалата и неин приятел се прибирали от училище в гр. Ген. Тошево пеша към с. Люляково. В района на с. Писарово ги пресрещнал Ивелин М., който се движел по пътя с каруца. Той спрял и започнал да ги убеждава, да ги закара до бостан, за да му помага там приятелят на пострадалата. Двамата отказали. Подсъдимият слязъл от каруцата, нагрубил момичето и започнал да го тегли към близкия полезащитен пояс. То се дърпало и повтаряло, да го пусне, но Ивелин М. я завлякъл там и я изнасилил. Приятелят й, който се страхувал да не бъде набит, стоял до каруцата. Той съобщил на полицията за инцидента. 

Ивелин М. има основно образование, не работи, не е женен, осъждан е.

Недоволен от постановената присъда подсъдимият я обжалва с искане да бъде оправдан или делото да бъде върнато за ново разглеждане в първоинстанционния съд. Адвокатът на Ивелин М. пледира, че събраните на досъдебното производство доказателства не доказват авторството на подзащитния му и има разминаване между тях и представените в съдебната фаза. Защитникът претендира, че предварителната проверка е продължила 6 месеца, вместо в най-кратък срок. Оспорва се като недоказано и присъденото на пострадалата обезщетение.

Становището на представителя на Окръжна прокуратура – Добрич, бе да бъде потвърдена присъдата, тъй като при постановяването й не са допуснати процесуални нарушения. Според него съдът правилно е преценил фактическата обстановка. Не е важно, за колко време са събрани доказателствата, а дали те са годни да бъдат ценени от съда, изтъкна прокурорът.

Процесуалният представител на гражданския ищец поиска да бъде потвърдена присъдата като правилна  и законосъобразна, и да бъде оставен уваженият размер на гражданския иск, предвид претърпените болка и страдание, накърнените полова чест, достойнство и име на неговата доверителка.

Окръжен съд – Добрич, ще се произнесе в 30-дневен срок. 

 

05.07.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, решава въззивно дело за изнасилване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди