изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:31 EET
КЗК санкционира „МЕКОМ” АД за имитация    
Икономика

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1, във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на «Меком» АД, гр. Силистра и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 330 560 лв. Комисията постанови прекратяване на нарушението.



Комисията установи, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с разпространяваната в цялата страна луканка «КАРЛОСКА крепост», наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта КАРЛОВСКА луканка. При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА - КАРЛОСКА, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на Меком, е изписана с малки, незабелижими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се заличава/скрива.

КЗК счита, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

Комисията приема, че периодът на нарушение е от м. март 2008 г. до момента, в резултат на което съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността и наличието на предходна санкция на дружеството за подобно нарушение.

 


Сходни връзки

КЗК санкционира „МЕКОМ” АД за имитация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди