изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:36 EEST
Вадят българската подводница, открита край Варна    
Новини Командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев ще участва в създаването на инициативен комитет за изваждане на подводницата, открита край нос Галата във Варна и превръщането й в експонат на Военноморския музей в града. Това съобщи самият контраадмирал Манушев по време на церемонията по откриването на барелефа на първия български адмирал, командвал военния ни флот - контраадмирал Иван Вариклечков.

Има категорични доказателства, че откритата през миналата година подводница е българска, каза контраадмирал Манушев. Той припомни, че тя бе намерена на 30 метра дълбочина, 13 мили навътре в морето пред нос Галата. Досега обаче не било уточнено каква е била.

В Черно море е имало три подводници от този клас – едната българският подводник UB – 18 и две немски. Историческите сведения сочат, че българската подводница е била отбуксирана до Алжир и там е нарязана. Едната от немските подводници е открита, а другата все още е в неизвестност. Затова първоначално се предполагаше, че откритият плавателен съд е от Военноморския флот на Германия, каза контраадмирал Манушев.

По негови данни, при експедиция през тази година и направеният оглед от водолази на Военноморска база Варна върху винта й е открит фабричният й номер, който доказва, че тя е българска.

Контраадмирал Манушев коментира, че тепърва ще се установява как е потънала подводницата. Според негово лично мнение, тя е взривена съвсем съзнателно в централния отсек, тъй като е разцепена на две и частите й са открити на 7 метра една от друга. По думите му възможността да е попаднала на мина е малко вероятна.

Контраадмирал Манушев коментира още, че преди да се стигне до изваждането на подводницата, ще бъдат направени още огледи от водолази, за да се провери дали на борда няма има боеприпаси. Ако има такива, изваждането й ще е трудно и опасно, смята контраадмиралът.

Има техника, с която плавателният съд може да бъде изваден, коментира още командирът на ВМС. По негови данни, подводницата е дълга е 25 метра, а пълното й водоизместимост е 100 тона.

http://www.dnesplus.bg

 


Сходни връзки

Вадят българската подводница, открита край Варна | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вадят българската подводница, открита край Варна
Автор: Anonymous да 2011-07-07 @ 21:24 EEST

http://www.lostbulgaria.com/?p=1514

http://www.lostbulgaria.com/?p=4091

http://ndtnews.hopto.org/article.php?story=20100909222734308&query=%25EF%25EE%25E4%25E2%25EE%25E4%25ED%25E8%25F6%25E0

Интересна инициатива, но някъде бях чел, че тези потънали подводници са със статут на военни гробища? Какво правим тогава- не ги ли оскверняваме по този начин. Трябва да се почита паметта на нещастно загиналите!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди