изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 14:06 EEST
САЙТ И ТЕЛЕФОН ЗА НЕРЕДНОСТИ В ТРАНСПОРТА    
НовиниВ сряда официално министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски представи директен телефон 02 940 9400 и специалния интернет сайт www.transportinfo.bg, на които гражданите вече имат възможност да подават сигнали за нередности в транспорта. Това съобщава сайтът на министерството. Министърът призовава всички граждани да използват телефона при основателни причини.

Системата за подаване на сигнали е създадена по негова инициатива и е част от предприетите мерки за подобряване на безопасността и контрола в транспорта, както и на транспортното обслужване в страната. Телефонът за сигнали дава възможност чрез един номер 02 940 9400 гражданите да подават сигнали, свързани с автомобилния превоз на пътници и товари, както и с железопътния и водния транспорт.
До момента хората можеха да сигнализират за нередности и проблеми в различни видове транспорт и свързаните с тях администрации на различни телефонни номера, докато сега това ще става на единен номер, като ще може да се проследява и обработката на сигнала. Всеки сигнал се регистрира в централна електронна информационна система на министерството и във всеки момент чрез сайта www.transportinfo.bg може да се проследи неговия статус. Когато гражданин набере телефона, гласово съобщение го насочва към конкретната транспортна сфера. След натискане на бутон – например 1, той се насочва автоматично към представител на отговорната администрация. Служителят записва имената, телефонния номер, електронния адрес и конкретния казус, след което дава входящ номер, с който жалбоподателят може да следи развитието на проверката по случая на страницата на портала и накрая да получи отговор какво е предприела администрацията. Телефонният разговор се таксува според тарифния план на оператора на жалбоподателя. Сигналите се приемат в рамките на работното време на администрацията, като няма да се обработват анонимни сигнали. Максималният срок за отговор е 30 дни.
 


Сходни връзки

САЙТ И ТЕЛЕФОН ЗА НЕРЕДНОСТИ В ТРАНСПОРТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди