изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:21 EEST
Кристин Лагард заплашена от разследване    
По светаТри дни след като Кристин Лагард стана шеф на МВФ, се оказа, че срещу нея може да започне разследване за злоупотреба с власт докато е била министър. Бившият шеф на фонда Доминик Строс-Кан пък ще бъде разследван отново за опит за изнасилване, но в родината си. Днес френски съд трябваше да реши дали да започне разследване срещу Лагард, но магистратите отложиха решението си за 4 август. Има съмнения, че тя е била замесена при използването на арбитраж за отпускане на щедро обезщетение на бизнесмена Бернар Тапи, докато е била министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция, предадоха Ройтерс, и АФП, на които се позова и БТА.

Републиканският съд отлага за втори път решението си по иска на френската прокуратура, според която Лагард може да е злоупотребила с власт, прибягвайки до арбитраж, който е частно-правна процедура, докато въпросът опирал до държавни пари. Бившата министърка отрича да е действала неправилно при решението за отпускането на 285 милиона евро на бизнесмена, приятел на президента Никола Саркози, като обезщетение по сделка с бившата държавна банка Креди Лионе (Credit Lyonnais).

При доказване на такова обвинение законът предвижда 5 години лишаване от свобода и глоба от 75 000 евро. Републиканският съд обясни отлагането на решението с прекалено късно получен отвод на един от членовете на комисията.

Кристин Лагард замени на поста в МВФ Доминик Строс-Кан, който подаде оставка, след като в САЩ му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел.

Днес стана ясно, че парижката прокуратура е образувала срещу него редварително следствие по жалбата на френската писателка Тристан Банон,  която го обвинява в опит за изнасилване. Тя подаде жалба, в която твърди, че през 2003 г. Строс-Кан се е опитал да я насили в празен парижки апартамент по време на интервю, което отишла да вземе от него. Разследването може да продължи месеци или години и да не доведе до съдебно дело.

В същото време продължава разследването срещу бившия шеф на МВФ в САЩ, след като обвиненията за сексуални престъпления не бяха свалени от прокуратурата в Манхатън, въпреки че разследването откри несъответствия в показанията на камериерката, а след това стана ясно, че тя е предлагала платена любов. Все пак, Доминик Строс-Кан беше освободен от домашния арест.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Кристин Лагард заплашена от разследване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди