изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:59 EET
КУЧЕТО МИМА ОСТАВА В ГЕРМАНИЯ    
Новини

Кучето Мима, на което през март миналата година в Дряново садист отряза четирите лапи, остава в Германия.



Окръжният съд в Добрич потвърди решението на районните магистрати, които отхвърлиха иска на русенка за признаване на правото й на собственост върху кучето. Той беше насочен срещу сдружение с общественополезна дейност „Германо-българска помощ за животните” със седалище в гр. Добрич.
 Гражданското дело в Окръжен съд – Добрич, е образувано по жалба на гражданката на Русе, с която оспорва решението на първоинстанционния съд като незаконосъобразно и неправилно. След като е разгледал жалбата Окръжният съд е намерил за безспорно установено, че кучето Мима е било безстопанствено, намерено е на 8 - 9 март 2010 г. в гр. Дряново, насилствено осакатено с отрязани четири лапи. То е било предадено на русенката с протокол от 30.03.2010 г., който показва, че тя го е приела в качеството на представител на организация за защита на животните Сдружение с нестопанска цел „Грижа и подслон за всеки” – гр. Русе. Приема се, че документът няма характер на самостоятелна сделка с вещно-правни последици. Въззивният съд констатира като неправилно твърдението на русенката, че собственост на куче се установява съгласно регистрационния режим по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Законодателят е възложил надзора и грижата за бездомните кучета на общините, организациите за защита на животните и други лица  по реда на Закона за защита на животните. Затова Окръжният съд намира, че доказването на правото на собственост може да стане по реда на Закона за собствеността – със сделка, давност или по друг начин, установен със закона. А издаването на паспорт и поставяне на чип са действия, свързани с идентификацията на животното по реда на ЗВМД.
Въззивният съдебен състав не установява по категоричен начин волята на русенката да стане собственик на пострадалото куче. Тя е действала при приемането му и е извършвала плащания за лечението му от името на организацията, която представлява – Сдружение с нестопанска цел „Грижа и подслон за всеки”, а не от свое име. Търсила е форма за обгрижването му, при която да не бъде оставено в приют, и начини за осъществяване на лечението му чрез организацията на ответника Сдружение „Германо – българска помощ за животните” – гр. Добрич.
По делото е установено, че сега Мима се намира в Германия под надзора и грижите на германското сдружение „Немско-българска спешна помощ за уличните животни”  и конкретно за него се грижи германска гражданка.
В Германия на Мима са поставени 4 протези след операция. Тя вече е направила и първите си стъпки.
 Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.
 


Сходни връзки

КУЧЕТО МИМА ОСТАВА В ГЕРМАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди