изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:27 EEST
ШАБЛА ИМА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПОДВОДНА АРХЕОЛОГИЯ    
НовиниДо дни ще стане ясно дали Шабла ще има Център за подводна археология, заяви пред Информационна агенция КРОСС кметът на морската община Красимир Кръстев.


„По непотвърдени данни при нас има следи от най-ранните навигационни периоди в човешката история - морски съдове с дървени сглобки и без метал", обясни кметът.
„Имаме и две сладководни езера, при които е имало уседналост 10 000 години Пр. Хр. Те са имали нужда от търговия, придвижване на стоки в различни посочи. Имаме голям потенциал за подводната археология", категоричен е кметът. В общината са намерени амфори и други древни предмети, което допълва археологическия потенциал.
Идеята за Център за археологически проучвания под вода е част от Общия устройствен план на Шабла, който се съгласува в Министерството на околната среда и водите. От там се чака становище, от което ще зависи дали Шабла ще строи такъв център. Местната управа е избрала терен. Вече има и проект, създаден от студенти и университетски преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Водите край Шабла крият останки от всички епохи, които са на различни дълбочини. Находките на по-големи дълбочини все още не са проучени, но са с по-голям шанс да бъдат запазени, допълни градоначалникът на Шабла.
„При първите опити да човека да извършва далечни пътувания по море това е и бил най-лесният и най-опасният транспорт. Тогава плаването е било каботажно /бел. ред. крайбрежно/", допълни Кръстев.
В Шабла развиват туризъм, свързан с култура, природа и история. Подводната археология е допълнение към продукта, който общината ще предложи на туристите.
 


Сходни връзки

ШАБЛА ИМА ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ПОДВОДНА АРХЕОЛОГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди