изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-28 @ 00:13 EEST
НОВ МОДЕЛ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ    
ОбразованиеНа пресконференция в София бе представен нов начин на отпускане на средства към висшите училища


Според доц. д-р Тодор Радев - ректор на Висше училище Международен колеж в Добрич, за успешното бъдеще на една държава, най-важно e качественото образование. Той смята, че в последните 20-25 години качеството на висшето образование у нас като цяло не се подобрява. Главната причина за това, по думите му, е централизираното управление и финансиране на държавните висши училища, което не са обвързва с качеството и крайния резултат. По този начин развитието на държавните вузове не зависи от потребителите им (студентите), а от бюджета (държавата). По тази причина за тях качеството не е приоритет, а конкуренцията с другите висши училища е главно за допълнителното финансиране от държавата.
Тодор Радев сподели с представители на медиите, че е време да се смени социалистическияj, ресурноориентиран и централизиран модел на висше образование. Новият модел по един естествен начин трябва да преорентира висшите училища да формират бюджета си от непосредствените си потребители, което не означава, че държавата ще абдикира от задължението си да финансира образованието, но тя ще финансира директно студентите, а не  ВУЗ -овете.
Конкретните предложения на ректора на ВУМК са няколко. Държавата да гарантира всеобщо и достъпно студентско кредитиране, което вече донякъде действа. Висшите училища да определят сами размера на учебните си такси и с тях да покриват по-голямата част от издръжката си - държавните висши училища отдавна настояват за въвеждане на платено обучение. ДДържавата да връща обратно на студента (напълно или частично) инвестираните от него средства като поема изплащането на кредита му чрез НОИ.
Връщането на средствата за обучение към студента става само при условие, че той се осигурява в НОИ, а ако повече от една година не е регистриран като като търсещ работа или не плаща вноските си в НОИ, задълженията по целия студентски кредит стават изискуеми от него.
Най-важният ефект, до който ще доведе този метод на финансиране, според  доц. д-р Радев, е повишаване на ефективността и качеството на висшето образование, чрез силата на конкуренцията. Талантливите и мотивирани младежи ще могат да учат независимо от социалния си статус, като за много от тях образованието ще е напълно безплатно. Самият факт обаче, че е възможно да връщат кредита ще ги направи по-взискателни, както в избора на специалността, така и по отношение на качеството на образованието, което получават. Друг важен момент, който изтъкна ректорът е, че бизнесът ще е най-облагодетелстван, тъй като ще получава много по-качествено подготвени кадри, което ще доведе на активизаране на фирмите да подкрепят финансово определени студенти и университети.
Не на последно място доц. Тодор Радев постави и ефектът за висшите училища, особено добрите, който според него ще е най-положителен. Според него с този модел те ще получат истинска автономия, включително финансова. Ще отпаднат безмислените спорове, кой предлага по-високо качество и кой да  получи повече от бюджета. Университетите ще имат и пълна свобода да разходват приходите си, да привличат най-добрите преподаватели и да въвеждат най-модерното обучение, за да удържат на конкуренцията на български и чужди университет, което пък ще доведе и повече чуждестранни студенти. "За държавата най-големият успех е, че ще постави реформата на висшето образование на здрава финансова основа. Ще постигне сериозно повишение на качеството на образование при много ефективно използване на обществени средства. Държавата ще плаща за резултата и това ще повиши доверието на българските данъкоплатци в образованието ни." - каза пред журналисти доц. д-р Тодор Радев. Неговата идея е още, че точно през периода на въвеждане на модела, т.е. първите 7-8 години,част от разходите за висше образование ще се прехвърлят от бюджета към банките (чрез студентските кредити) и ще освободи огромен ресурс от около 200 млн. лв. средногодишно за държавна политика в образованието.
Част от положителните ефекти за обществото и народа ни, които също бяха представени, са, че българската държава ще престане да финансира индиректно богатите държави, които привличат млади специалисти, завършили у нас; ще се увеличат инвестициите на чуждестранните компании; ще бъдат привлечени повече чуждестранни студенти, които ще срещнат качество в родните университети и най-вече, ще бъдат задържани младите българи у нас, които както знаем всяка година все повече бягат към университетите в чужбина.
 


Сходни връзки

НОВ МОДЕЛ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди