изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:31 EEST
БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ХЛЯБА НА ДОБРУДЖА    
НовиниСлед ритуалното зажънване със сърп комбайн от най-ново поколение влезе в нивите на ЗК "Възраждане" - с. Паскалево, за да се сбъднат надеждите на хората за плодородие и благополучие



С много настроение и надежда за плодородие и благополучие бе открита вчера жътвата в полетата на ЗК "Възраждане" в село Паскалево. Жители на селото, член-кооператори, представители на фирми-партньори се бяха събрали, за да дадат старт на кампанията за прибиране на пшеничната реколта, която се свързва с много очаквания за бъдещо благоденствие.
С този ден - началото на жътвата, най-добрите жътвари - добруджанци, свързват надеждата за плодородие, каза председателят на кооперацията Живко Желев. Той пожела добра реколта и добри добиви, ползотворна и безаварийна жътва.
Божията благословия за благодат на полетата на кооперацията бе измолена с отслужения от архиерейския наместник отец Иван Дойчев и отец Стоян Иванов.  Осветени бяха машините, които предстоеше да влязат в пшеничните ниви, сред които и чисто нови трактор и комбайн "Джон Диър".
Възпитаници на училището в село Паскалево, което има 163-годишна история, поздравиха присъстващите със стихове и песни, посветени на Добруджа, хляба и жътвата. По-големите момичета от пенсионерските клубове в село Паскалево първи зажънаха по стара добруджанска традиция с песни на уста, сърп в ръка и любов към плодородната земя в сърцата. Те представиха обичая зажънване и сплетоха венец от първата житни ръкойка, който подариха на стопанина на нивата - председателят на земеделската кооперация "Възраждане". Той пък, отново по  традиция, откупи първия житен  сноп с подходящи банкноти. Празникът продължи с песни и хора, с изпълнения на музиканти от оркестър "Траяна".
След това дойде ред на супермодерния комбайн "Джон Диър", който влезе в полето, за да започне работата по прибирането на тазгодишната реколта. Надеждите на председателя на кооперацията Живко Желев са тази година  добивите от пшеница да са около 600 кг. от декар. Вече е приключило прибирането на нивите от 800 декара с ечемик при среден добив от 553 кг/дка или общо производство 433 тона.  Ечемикът е пожънат за ден и половина, а за два дни площите са изорани, фрезовани и засети вече с втора култура царевица. Механизаторите са работили на смени, денонощно, обяснява Ж. Желев. Усилена работа предстои и през следващите дни, защото освен 4 000 декара с пшеница, предстои да се прибере реколта и от 3000 декара с рапица. 
Пред НДТ председателят на ЗК "Възраждане", с. Паскалево сподели:
- Какви добиви очаквате от пшеницата? Какви сортове сеете?
- От пшеницата очакваме средно 600 кг/дка. Сеем предимно български сортове Карат, Антоновка, Кристи. Всичко що се отнася до избора на сортовете го прави нашата агрономка Нели Траянова, която е много всеотдайна и подготвена професионално на ниво, въпреки нейните 30 години.
- Какви култури сеете, как се развива секторът "Растениевъдство" в кооперацията?
- Секторът "Растениевъдство" е с прекрасни резултати. Миналата година с Божията помощ и новите цени имаме приход от 3 милиона лева, което ни даде възможност да раздадем рента от 60 лева. Сеем четири са основните култури. Тази година за пръв път от много години насам заложихме и пета култура - ечемик. Вече приключихме жътвата със среден добив от 553 кг/дка за ден и половина и за два дни изорахме, фрезовахме и засяхме втора култура царевица на още 800 декара. Работихме на смени, денонощно. С рапица имаме 3000 декара и ни предстои жътва. Визуално посевите са много добри, но резултатите ще ги покаже кантарът. Миналата година за пръв път сяхме рапица. Имахме среден добив бе 343 кг/дка. През миналата година добивът от пшеница бе 510 кг/дка, от царевицата - 927 кг/дка. Тази година очакваме още по-добри резултати. Голяма е надеждата ни тази година приходът ни да нарасне на 4 млн. лв.
- Каква е осигуреността на кооперацията със земеделска  техника?
- Това е най-голямата задача, която предстои пред нас. Може да е известно професионално изкривяване, но годините, когато работих като инженер, стана пределно  ясно какво значи да се работи с непроизводителна, амортизирана техника. Резултатите са слаби, няма надеждност, няма обем свършена работа. Затова поставихме начало, благодарение на банка "Експрес Дженерали", с които разработихме програма за закупуване на нова техника. В резултат на това разполагам с нов комбайн "Джон Диър" от най-ново поколение, трактор 320 к.с. , отново "Джон Диър" и миналогодишния трактор с 270 к.с. от същата марка. Тази нова техника е на обща стойност 330 000 евро, закупена основно с кредитна линия. Така сме разработили погасителните планове, че кооперацията във финансово отношение да бъде максимално облекчена. Най-голямото ни натоварване тази година от 130 000 лева.
- Кандидатствали ли сте по европейски програми?
- Да, имам подготвен проект по т.нар. Нитратна директива. Проектът ни е за 770 000 лева. Програмата е свързана основно с обработка на отпадъци от производството при кравите или т.нар. оборски тор. Целите са да не замърсява околната среда и да подпомага растениевъдството. За целта ще направим строителна част за около 300 000 лева. С останалите около 400 000 лева ще се закупува необходимата техника, с която самият оборски тор ще бъде обработен и разпръснат по полето. Старите специалисти казват, че оборският тор няма аналог като храна за растенията. Очаквам да бъда поканен в София, в Министерството на земеделието и храните, за да подпишем договора и да преминем към реализацията.
- Голяма  част от хората от селото ли са свързани с кооперацията - като собственици на земя или като работещи?
- Личният състав, който в момента работи, е 30 човека. В това число 11 души, които работят в отрасъл "Животновъдство". Ние сме една от малкото земеделски кооперации, които имат сектор "Животновъдство". Отглеждаме крави за млекопроизводство от черно-шарената порода говеда. Имаме общо 130 крави. Млеконадоят ни на ден е 1000 литра. Желаем да постигнем по-добри резултати, тъй като отрасълът като цяло е губещ. Дори имахме сериозна дилема, по която аз не смея да взема страна, а именно - дали да бъде или не животновъдството в кооперацията. Този сектор реализира загуба от 130 000 лева за кооперацията. Въпреки този негативен резултат, около 50 на сто от хората не искат да се ликвидира кравефермата, тъй като в близкото минало тук е имало около 1000 животни, които са давали 18-20 хиляди литра мляко на ден. Заедно с управителния съвет решихме да не ликвидираме животновъдството, тъй като такъв акт не е далновиден, а по-добре е да ликвидираме загубата, да оптимизираме производството.
- Колко член-кооператори имате?
- Близо 400 са титуляри, но техните наследници, тези, които получават рента, са 1070 души. Обработваме 13 000 декара само в землището на село Паскалево.
 


Сходни връзки

БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ХЛЯБА НА ДОБРУДЖА | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ХЛЯБА НА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2011-07-14 @ 18:45 EEST
DAI BOJE VREMETO DA E S VAS!JELAQ VI USPE6NA,PLODORODNA I BEZAVARIINA KAMPANIQ!ZDRAVE I KASMET NA CELIQ EKIP!!
БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ХЛЯБА НА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2011-07-15 @ 17:21 EEST
Желая да получите възможно най-високите добиви!
БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ХЛЯБА НА ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2011-07-15 @ 19:50 EEST

Браво

с труд се постига всичко!!

успехи и дано Бог е с Вас....


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди