изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:58 EEST
НАП ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ФИРМИ    
ИкономикаОт пресцентъра на приходната агенция във Варна съобщиха, че се е засилен контролът при прехвърляне и заличаване на фирми. От началото на годината приходната агенция в морската столица, в чийто обхват е и област Добрич, извършва 12 ревизии на физически лица, които са били управители на фирми, но са ги продали през 2009 г. и 2010 г. със задължения към бюджета.

Законът, обаче, е предвидил управителите на фирми, извършили такива продажби, да отговарят за невнесените данъчни и осигурителни задължения с имуществото си. 6 от започналите ревизии са приключили с общо задължения от близо 3 млн. лв., като само на две от физическите лица са вменени задължения от по над 1 млн. лв., добавят от приходната агенция.
След направените промени в законодателството в началото на 2011 г. всяка фирма, която се прехвърля или продава, трябва да изпрати уведомление до приходната агенция. В рамките на два месеца НАП трябва да провери  дали търговецът има неплатени данъци и осигуровки и да издаде удостоверение на собственика, което той да представи в Агенцията по вписванията, за да бъдат вписани промените в Търговския регистър. Тези промени в законодателството бяха направени, за да се прекрати порочната практика на продажба на фирми с дългове на социално слаби,  болни или на хора от малцинствата, добавят от агенцията. 2 975 собственици на фирми от обхвата на ТД на НАП Варна са подали от началото на годината уведомления в агенцията, че фирмите им ще бъдат прехвърлени, преобразувани или заличени. След извършване на проверка за данъчно-осигурителни задължения, данъчните инспектори са установили, че 232 от тях имат задължения към бюджета в размер на 230 хиляди лева. Публичните изпълнители от териториалната дирекция са провели срещи и телефонни разговори със задължените лица, след които 189 от тях са внесли доброволно дължимите суми в размер на 166 хиляди лева.  43 от дружествата и физическите лица са просрочили и не са погасили доброволно задълженията си, което е довело до налагането на обезпечителни мерки, в резултат на които са събрани 64 хиляди лева.
 


Сходни връзки

НАП ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ НА ФИРМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди