изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:49 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ЮЛИ - ИЛИНДЕН    
Празници Църквата почита св. пророк Илия

Свети Пророк Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже. Житието му ракзва, че е живял около 900 години пр. Христа в град Тесвия (Палестина), по времето на израилския цар Ахав. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч." Това обяснява и името, което означава "крепост Господня".
Денят на св. пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Според народните вярвания светията носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В българските традиции той е представян като господар на летните небесни стихии и градушката - ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса. На този ден се спазва строго забраната за работа.
В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол.
Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета. Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват още занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджийте и керемидчиите. По традиция всяка година в местността Текето край крушарското село Александрия се прави курбан, който се раздава за здраве. Там блика и лековит извор, като от памтивека хората вярват, че водата на аязмото в близост до изградения едноименен манастир е лековита за хора със заболявания на очите.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ЮЛИ - ИЛИНДЕН | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 20 ЮЛИ - ИЛИНДЕН
Автор: Anonymous да 2011-07-20 @ 08:58 EEST
Честит празник на всички именници!И да не забравят да почерпят.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди