изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:46 EEST
ВЕТЕРИНАРНАТА ГИМНАЗИЯ - С НОВ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ    
ОбразованиеПрофесионалната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Г.Павлов" е с нов одобрен европейски образователен проект, финансиран по програма "Учене през целия живот", подпрограма "Коменски", съобщиха от училището. Проектът е с работно заглавие "Литва и България - наследството на две стари европейски култури" като партньор на добричкото училище е гимназия от град Каунас, Литва.


Темата на проекта дава уникалната възможност на учениците да изследват културното наследство (традиции, обичаи, ритуали, история, литература, морал и поведение) в двете европейски страни с богата култура. България е страна с над 1300 годишна история, през 14 в. Литва е била една от най-големите европейски страни. В наши дни Литва е и сред най-грамотните страни в света. Тези и много други интересни факти са неясни и непознати за младите хора. За да се преодолее тази празнота в знанията, участниците ще могат да научат, какво сме наследили от нашите предци, да споделят знание, да сравняват и добавят факти в общото ни европейско развитие и наследство, обясняват от ПГВМ. Проектът е иновативен в европейската рамка за учене през целия живот, защото учениците ще имат възможност да научат ежедневни думи, изрази, поговорки, пословици и стихотворения на езика на партньора (два езика, които се срещат рядко в европейското семейство). 
Крайни продукти по проекта ще бъдат Българо-литовски картинен речник, компактдискове с фолклорни песни и народни танци, брошури и презентации със снимки и описание на наследени традиции, обичай, занаяти и произход на имената, календари с природни забележителности и национални празници, езикови състезания, тениски и други материали с логото по проекта, инсталиране на изложби. Всички крайни продукти ще бъдат разположени на уебсайт по проекта на три езика -български, литовски и английски, който ще бъде използван като източник за информация от следващите поколения. Проектът е с продължителност от две години като са предвидени  работни срещи в град Каунас - през юни 2012 г., и в Добрич - през май 2013 г. В международните мобилности ще участват минимум по 20 ученици и четирима преподаватели от всяко училище-партньор. Добричкото училище е финансирано с 20 000 евро, а литовското с 21 000 евро за изпълнение на работната програма.
 


Сходни връзки

ВЕТЕРИНАРНАТА ГИМНАЗИЯ - С НОВ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди