изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:09 EEST
Десетки селища се връщат към нормален живот след бурите и градушките    
НовиниАварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването на над 23 000 домакинства в Северозападна България, които останаха от снощи без ток след силна буря.
Общо 40 аварийни екипа на ЧЕЗ работят денонощно за възстановяване на захранването, съобщиха от електроразпределителното дружество. Силната буря вчера скъса проводници, събори стълбове и прекъсна електропроводи, вследствие на което над 28 000 души в общините Кнежа, Долна Митрополия, Бяла Слатина, Медковец, Борован, Враца, Мездра, Оряхово, Перник, Белене и част от столичния квартал "Ботунец" останаха без ток. В пиковия момент скоростта на вятъра е била 24 метра в секунда.


Към 11 ч. днес без електроподаване са около 4 700 души в общините Кнежа, Брусарци и Вълчедръм. Аварийните екипи продължават работа по отстраняване на повредите. Представители на ръководството на ЧЕЗ са на място, за да преценят обстановката и да следят работата на екипите. Към момента щетите се оценяват на над 70 000 лева.

Ситуацията в град Кнежа обаче продължава да е тежка, съобщи БНР.  Все още 1000 души са без ток. Две детски градини са с над 80 на сто отнесени покриви, поражения има и на покривите на училището, спортната зала, сградата на общината. Изкоренени са дори 100-годишни дървета. С изпочупени от бурята керемиди са повечето от къщите.

Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря и проливния дъжд. Само за половин час в района са се излели 50 литра на квадратен метър, а вятърът е бил със скорост над 80 километра в час.

Най-тежко е положението в село Крушовене. 21 от улиците са напълно непроходими, засипани са с 30 сантиметра кал, на много места е изнесена настилката. 70 на сто от къщите са с повредени покриви, над 180 са наводнените дворове и мазета.

Унищожени са 15 хиляди декара със слънчоглед, царевица и пшеница. Над 1000 са изкоренените плодни и декоративни дръвчета. Съсипани са зеленчукови градини, а земеделието в селото е основен поминък на хората.

Смерч, придружен от градушка, пък е преминал през врачанското село Баница, съобщи кметът на селото Любен Нинов, цитиран от БТА. Силният вятър е нанесъл щети на църквата, къщи и стопански постройки в селото.

В Община Бяла Слатина пък са пострадали обществени постройки и автомобили.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по отстраняване на последиците от бурята в засегнатите райони. В момента пожарникари и спасители работят на 15 обекта, основно в Кнежа и село Крушовене. Пожарникарите са се отзовали на 69 сигнала -  28 за пожари и 40 за други спасителни дейности. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Десетки селища се връщат към нормален живот след бурите и градушките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди