изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:01 EET
Убиецът в Осло - ултрадесен християнин екстремист    
По света Мотивът на заподозрения за двойните атаки, при които загинаха най-малко 92 души, се оказва все още неясен. Според следователите той е християнски фундаменталист, флиртувал с политическото крайнодясно, съобщава "Фокус", цитирайки световните агенции. 32-годишният фермер за органична продукция беше арестуван в петък след бомбена експлозия в централната част на Осло и стрелба в младежки лагер близо до столицата.

Местни медии го идентифицираха като Андерс Беринг Брейвик, a публикувани снимки във Фейсбук го показват като човек с дълга руса коса и пронизващ поглед. В социалната мрежа той се описва като "християнин" и консервативен". "Със сигурност има политически възгледи, клонящи към десните, както и анти-мюсюлманск и, но е прекалено рано да се кажи дали това е мотив за действията му", заяви полицейският комисар Севинунг Спонхайм, цитиран от АФП.

Предполага се, че за по-малко от два часа заподозреният е извършил две атаки, които изглежда, че са имали за цел управляващата лейбъристка партия. Първата атака е бомбено нападение в района на правителствени сгради в Осло. При втората атака на 40 километра от столицата се смята, че заподозреният е открил огън срещу млади хора, които са били на лагер на младежкото движение на лейбъристите на остров Утоя.
По-рано беше огласено, че той е купил шест тона тор през май, които на теория могат да се използват при направата на експлозиви.

Норвежецът, срещу когото са повдигнати обвинения за атаките в Норвегия е бивш член на популистка антиимиграционна партия, предава Ройтерс. Стана ясно още, че той е писал в блогове, атакувайки мултикултурализма и Исляма. В интернет публикации с името на идентифицирания от норвежките медии като Андерс Беринг Брейвиксе отправя критика към европейските политики за приобщаване на различни етнически групи. В тях се твърди и че значително малцинство от младите британски мюсюлмани подкрепят радикалния ислямски екстремизъм. "Кога мултикултурализмът ще спре да е идеология, имаща за цел да деконструира европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", гласи въпрос от 2010 година в сайт с дяснополитическа идеология.

Междувременно стана ясно, че Брейвик е бил член на Прогресивната партия, която е втората по големина в парламента. Той е бил партиен член от 2004 до 2006 година, а в младежкото движение на партията е бил от 1997 до 2006/2007 година. Прогресивната партия се обявява за по-строги ограничения на имиграцията, докато лявоцентристките политичски сили подкрепят мултикултурализма. http://dnes.dir.bg

Броят на жертвите на двете нападения в Норвегия нарасна до 91 души

 


Сходни връзки

Убиецът в Осло - ултрадесен християнин екстремист | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Убиецът в Осло - ултрадесен християнин екстремист
Автор: Anonymous да 2011-07-23 @ 21:22 EEST
МНОГО СИ ПРИЛИЧА С ИВАН КОСТОВ
Убиецът в Осло - ултрадесен християнин екстремист
Автор: Anonymous да 2011-07-24 @ 09:25 EEST
браво на момчето ..все пак сие техен възпитаник ...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди