изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:32 EEST
Историческа световна титла за Петър Стойчев    
Спорт Петър Стойчев спечели историческа първа световна титла за България в плуването на шампионата на планетата в Шанхай (Кит). След разочароващото за него 27-мо място в олимпийската дистанция 10 км Стойчев беше железен в коронната си дисциплина 25 км в открити води. Носителят на десет световни купи в плувния маратон стана световен шампион с време 5 часа 10 минути 39.8 секунди. На близо минута след него финишираха Владимир Дятчин (Рус) с 5:11.15,6 ч и Чаба Герчак (Унг) с 5:11.18,1.


Състезанието започна с изгрева на слънцето - 6 ч сутринта. Но заради страшната жега и топлите течения водата в Джиджан бийч изглеждаше на плувците като топла супа. Точно затова шестима от конкурентите на Стойчев, включително победителят на 5 км и вицешампион на 10 км Томас Лурц (Гер), отказаха да стартират. Други десет отпаднаха по време на състезанието. Световният шампион Едоардо Сточино (Ит) колабира и бе изнесен със спасителна лодка на брега. Причината е горещата вода от 30,4 градуса по Целзий. От германския щаб твърдят, че истинската стойност е била 32 градуса, а лимитът за състезание е 31. Няколко отбора поискаха да отменят старта, но искането им не беше прието.
Петър Стойчев призна, че водата е била малко по-топла, но издържа изпитанието като истински мъж.
"Когато видях златния медал на гърдите на Петър, разплаках се от радост - призна треньорът на Стойчев Красимир Туманов. - Това е невероятен успех за цялото българско плуване. Петър е уникален спортист. Просто е невероятно как успя да се вдигне психически след слабото представяне на 10 км и да спечели титлата на 25. Той си заслужи златния медал с целия труд, който положи. А аз съм щастлив, че съм треньор на световния шампион", добави треньорът.

***********

Петър Стойчев е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Тренира плуване от 6-годишен в Смолян при Евелина Георгиева и Огнян Георгиев. Баща му Райчо Стойчев е треньор по волейбол. От 1998 г. личен наставник на Петър е Красимир Туманов.
През своята кариера Петър Стойчев е преплувал над 60 хил. км в басейни, реки, езера, морета и океани. На 16 г. участва на първото си европейско първенство.
Печели десет последователни Световни купи по плувен маратон в открити води, организирани от FINA, на дистанции от 15 до 88 км. Има шест медала от световни първенства, а вчера в Китай спечели и първата титла.
Стойчев участва в три олимпиади - Сидни 2000, Атина 2004 и Пекин 2008, в последната е 6-и на 10 км.
На Петър Стойчев принадлежи световният рекорд за преплуване на Ламанша на 24 август 2007 г. с време 6:57:50 ч.
Член е на комисията на атлетите към FINA.
През 2009 г. е приет в "Залата на световната плувна слава" във Форт Лодърдейл (САЩ).
Женен е за бившата синхронистка Ася Анастасова, от която има дъщеричка Стефания.

http://paper.standartnews.com/


 


Сходни връзки

Историческа световна титла за Петър Стойчев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди