изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:47 EEST
Нов стомашен вирус тормози българите по морето    
ЗдравеВ момента се разпространява нов вирус от групата на т.нар. норовируси, който причинява ентероколит. Той върлува главно по морето. Това съобщи главният държавен здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Вирусът предизвиква енетероколит, лек и бързо преминаващ, в рамките на един- два дни, при децата може да продължи и малко по-дълго, обясни Кунчев. По думите му проблемът може да се реши с приемане на повече течности и диета в рамките на 1-2 дни. Навсякъде го има, но на морето се разпространява повече, обясни той.


Главният здравен държавен инспектор допълни, че характерно за появата на вирусите от групата на норовирусите са високите температури.

Кунчев увери, че след като е установен източникът от опасния щам на бактерията Ешерихия коли, не е имало нови случаи на заболели. За последните 5-6 години имаме само 8 случая в целия ЕС, но мисля, че с откриването на източника, нещата около него бяха приключени, тъй като нови случаи няма вече от доста време. Факт е, че този щам на бактерията е бил внесен със семена от Египет, а вече начинът на разпространение е ясен, обясни Кунчев.

По повод на извършващите се проверки по морето в момента, д-р Кунчев заяви, че тази година вниманието е насочено повече към детските организирани лагери поради наличието на двата епидемични взрива в детски лагери в Китен и Обзор. Няма нещо по-различно от действията при предишни години, няма и много различия с това, което установяваме. Като цяло условията не са лоши. В отделни места има собственици, които явно са решили, че за два месеца трябва да направят удара на живота си, каза още той.

Преди седмица деца от Русия и Беларус получиха стомашни проблеми в лагери в Китен и Обзор. Те бяха приети в болницата в Бургас, където им бе проведено лечение.
Аз съм непрекъснато във връзка и с посолствата на Беларус и Русия, каза Кунчев. Техните туроператорски фирми вече са отказали посещенията на деца на тези две места. Ясно е, че всеки, които си позволи такъв компромис, рано или късно, докарва нещата до такава ситуация, която е лоша най-вече за него, но и за имиджа на страната ни, допълни той. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Нов стомашен вирус тормози българите по морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.53 секунди