изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:29 EET
НАБЛЮДАВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯ НА УВЕЛИЧЕНИЕ НА 4-ЧАСОВИ НАЗНАЧЕНИЯ    
ИкономикаНазначават бармани, сервитьори и дори салонен управител на 4 часа

Нарочна проверка на Областна инспекция по труда, направена след края на работното време в петък вечер в Балчик и Кранево, потвърди наблюденията на инспекторите за наблюдавана тенденция за увеличение на назначаването на 4-часов работен ден. При проверката на заведения и търговски обекти трудовите инспектори установиха, че близо една трета от работещите в момента на проверките са назначени на 4-часов работен ден. Четири екипа от дирекцията в Добрич провериха в общо 12 обекта, от които 10 заведения за хранене в Балчик и Кранево и 2 търговски обекта. В момента на проверките на работа инспекторите установиха общо 54 души, като 12 от тях бяха с 4-часови договори. Всички те получиха от инспекторите флаер, в който им се обяснява какво губят от това, че работят на непълно работно време. Директорът на добричката инспекция по труда Младен Мартинов обобщи резултатите след проверки, като заяви, че на нито едно от проверените места не са установени хора без трудови договори. Сред констатираните нередности обаче масово е липсата на графици за работното време – в 10 от обектите. “Това навежда на мисълта, че в тези обекти може да има  нарушение на тези 4-часови трудови договори” – коментира Мартинов. В 7 от обектите пък е липсвал и правилник за вътрешния трудов ред, който също задължително трябва да стои и да бъде представен на контролния орган при проверка. При проверката на механа “Кранево” в едноименното село се оказа още, че 7-членният цигански оркестър, който свиреше чардаши, работи само срещу бакшиши от клиентите. Така твърдеше както управителят, така и шефът на оркестъра, но трудовите инспектори са безсилни в такава ситуация.
Мартинов заяви, че в последно време има лека тенденция за увеличение на договорите на половин работен ден. “При направените проверки в петък вечер, установихме готвач, мияч, сервитьор, барман, та дори и салонен управител, назначени на 4 часа. Средно към момента общо в областта на 4-часов работен ден са 12-13 на сто от наетите по договори” – каза Мартинов. Той добави, че ще бъдат извършени повторни проверки, защото няма как трима души на по 4 часа, а в същото време заведението да е с работно време от 12 до 23 часа. “Ще изискаме графиците за работното време на наетите и където установим нарушения, ще наложим санкции и ще настояваме да бъдат сключени 8-часови трудови договори” – заяви още Мартинов, като допълни, че там където пък се установи, че хората, работещи на половин ден, се трудят повече, то работодателите ще бъдат санкционирани за полагане на извънреден труд.
От началото на лятото Инспекцията по труда в Добрич е извършила проверки на 63 обекта по морето с около 320 заети лица в тях, обобщава още директорът. До момента не са установени наети непълнолетни без разрешение по надлежния ред. Два са само случаите на работници без сключени трудови договори. От началото на годината досега общо в областта пък инспекторите са установили 40 лица, работещи без договори.
 


Сходни връзки

НАБЛЮДАВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯ НА УВЕЛИЧЕНИЕ НА 4-ЧАСОВИ НАЗНАЧЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди