изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:26 EET
Атентаторът от Осло имал помощници    
По света Нападателят от Осло и остров Ютьоя, отнел живота на десетки души, действал с две групи от помощници. Андерш Брайвик обявил това по време на първото съдебно изслушване по случая. Досега той твърдеше, че е действал сам.

Изслушването в понеделник продължи само 35 минути при закрити врата без публика и представители на медиите, съобщава Ройтерс.

След заседанието съдията Ким Хегер не съобщи повече подробности пред журналистите, но каза, че твърденията на Брайвик за помощниците се нуждаят от по-подробно разследване.

Съдията е постановил Брайвик да остане в ареста за 8 седмици. В ареста той ще бъде в изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си.

В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление. Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.

В съда Андерш Брайвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.

Ройтерс пояснява, че процесът срещу Брайвик може да започне и след година. Брайвик днес не получил разрешение да се яви в съда в униформа, както искаше да го направи.

Общият брой на жертвите се оказа по-малък

Междувременно норвежката полиция ревизира броя на жертвите от двете нападения в петък. Броят на жертвите на бомбения атентат в Осло се оказа по-голям - 8 души. Намален беше обаче броят на жертвите на стрелбата, която Брайвик откри по млади активисти на остров Ютьоя. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега.

Така общият брой на убитите при двата атентата беше ревизиран на 76 души.

Досега се говореше за повече жертви на острова, защото полицията имаше трудности при събирането на информацията колко точно души е имало там, колко души са се спасили, но не са сигнализирали властите за това, и колко са били убити.

Полицията защити действията си по време на нападенията в петък

Същевременно полицията защити действията си по време на двете кървави нападения в Осло и на остров Ютьоя. Началникът на полицията на Осло Анщайн Генгедал заяви, че специалните полицейски сили Делта са действали възможно най-бързо в двата случая.

Уверенията идват, след като в медиите се появиха съобщения, че полицията е действала бавно след сигнала за стрелбата на остров Ютьоя, където е отишла с кораб, а не с хеликоптер.

Според началника на полицията в Осло силите Делта са били разгърнати в столицата след бомбения атентат пред сградата с офисите на премиера. Когато научили за стрелбата на острова, те се отправили към брега на езерото Тирифьорд и отпътували с кораби до острова, разположен на 40 километра от столицата.

Вчера полиция каза, че е имало един час интервал между първите съобщения за стрелбата на острова и момента, в който нападателят се е предал. Тогава стана ясно, че полицейският хеликоптер на Осло не е бил готов за полет в петък до късно вечерта. Полицията обаче поясни, че дори и да е бил готов за полет, хеликоптерът е нямало да свърши работа, защото обикновено е бил използван за наблюдение, а не за транспортиране на силите Делта.

Британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА, пише, че 150 младежи от лагера на остро Ютьоя са били спасени благодарение на притеклите им се на помощ летовниците от къмпинг на брега на езерото Тирифьорд. Летовниците с лодки са извадили от водите край остров Ютьоя младежите, опитващи се да избягат от серийния убиец с плуване. Тази помощ е била оказана, преди на място да пристигне полицията.

Вестник "Фигаро" разказва и за притекла се на помощ местна 48-годишна жителка, която с корабчето си е спасила над 40 младежи, хвърлили се във водите край Ютьоя.

Полша иска среща ЕС-Норвегия, посветена на борбата с тероризма

Полша, която е ротационен председател на ЕС и европейският координатор за борба с тероризма Жил де Керхов ще насрочат работна среща на ЕС с норвежки представители, на която ще се обсъжда борбата с тероризма, съобщи полското председателство.

Срещата ЕС-Норвегия ще бъде организирана в най-кратки срокове и е мотивирана от нападенията в Норвегия.

Същевременно в Лондон, където е на посещение, испанският премиер Хосе Сапатеро призова за единен политически отговор на ЕС във връзка с атентатите в Норвегия и с цел да се попречи на възхода на крайнодесните идеи.

http://www.mediapool.bg

Норвегия в траур след трагедията

Убиецът в Осло - ултрадесен християнин екстремист

Броят на жертвите на двете нападения в Норвегия нарасна до 91 души

 


Сходни връзки

Атентаторът от Осло имал помощници | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди