изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:34 EEST
ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА    
НовиниОбластният управител Желязко Желязков и кметовете на общините Добрич и Шабла подписаха  Отворено писмо за подкрепа на инициативата. На провело се вчера работно заседание в областна администрация, на което са присъствали кметовете на общините Добрич и Шабла, както и представители на община Варна област Добрич в лицето на губернатора Желязко Желязков и двамата кметове е дадена подкрепата на област Добрич за издигането кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 г.

Това съобщиха от пресцентъра на администрацията. Срещата е организирана от областния управител Желязко Желязков в отговор на молба от кмета на Варна Кирил Йорданов. Присъстващите са запознати предварително със стартиралата инициатива "Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019 година". Повече конкретика и подробности са били предоставени от представителите на община Варна - Енчо Чакъров, член на Секретариата и Консултант на инициативата, Жана Андреева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в община Варна и доц. Константин Трошев, председател на Постоянната комисия по култура към ОбС – Варна. Гостите са подчертали, че  европейският опит и добрите практики показват, че културните проекти се реализират по-ефективно, когато  обхващат и съответния регион около града – кандидат за Евростолица на културата. Затова е много важно културните коридори да бъдат наситени с програмни събития, а в перспектива да се обвържат и в международен аспект с подкрепа на страните от Черноморския регион.
От своя страна Ж. Желязков е изразил своята убеденост, че се предоставя уникална възможност на област Добрич да разкаже на света за своя потенциал, традиции, богато историческо наследство, в хармония с националната стратегия и културна политика на страната. Да се фокусира вниманието върху целия Североизточен район като привлекателна дестинация за туризъм и инвестиции /от каквито безспорно се нуждаем/ и да се покаже позитивната промяна в европейското лице на България.
Кметовете на Добрич и Шабла са споделили категорично становище за подкрепа на тази инициатива, която безспорно ще бъде от  огромна полза за общините, областта и целия район в културен, социален и икономически аспект. Градоначалниците Детелина Николова и Красимир Кръстев са припомнили, че Добричка област е началото на Европа - нейната източна граница и е люлка на цивилизацията.
"Знаем, че предстои изключително мащабна и отговорна работа - обобщава Ж. Желязков - но вярваме, че в предстоящите месеци и години, община Варна има основа, върху която да надгражда, да развива възможностите си, да насърчава събития с международно участие, за да отговори по най- убедителен начин на високите изисквания на европейските институции към града домакин. От своя страна, като областен управител и стабилен партньор на инициативата, поемам ангажимента  за устойчивост и приемственост на изпълнението на проекта от новите общински съвети и общински ръководства след изборите през октомври т.г.”- заявява Желязков.
В края на срещата областният управител и кметовете на двете общини са подписали Отворено писмо за подкрепа, като се очаква към него да се присъединят и кметовете на Балчик и Каварна – другите две общини от „оста Варна- Балчик- Каварна- Шабла”, с които организаторите вече са водили разговори за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г.
 


Сходни връзки

ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-27 @ 10:19 EEST
Ами успех! С тези улици и прахоляци, дано успеят!
ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-27 @ 21:58 EEST
А кога ще дойде редът на Добрич?
ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-27 @ 22:42 EEST

Добрич беше столица, когато Родопа-Толбухин хранеше половин София и цяла Варна. :-)))) Имаше една личност - Вида Димитрова, май се казваше... Когато повече такива личности имаме, тогава можем спокойно за столица да кандидатстваме. ;-)

ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-28 @ 11:05 EEST

Браво за Вида Димитрова!  - Светла и памет!

 

ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-28 @ 14:08 EEST
Започнахте да се осъзнавате.Имаше Родопа имаше Сердика
имаше  и още много други!А след Вида Димитрова имаше
и други като нея.

ГУБЕРНАТОР И КМЕТОВЕ ПОДКРЕПЯТ ВАРНА ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА
Автор: Anonymous да 2011-07-28 @ 15:18 EEST
До последния коментар  Колко неща не виждахме и ги даваха под рафта или на техни приятели и познати. Как по цели нощи са чакали да се запишат за нафтова печка,телевизор и т.н.и т.н.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди