изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:59 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧКА РЕАЛИЗИРА СОЦИАЛНИ ПРОЕКТИ ЗА НАД 300 ХИЛ. ЛВ.    
ОбществоОбщината предоставя социални услуги за възрастни и деца по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013

На нарочна пресконференция вчера община Добричка съвместно със свои партньори представи дейностите по два проекта, които е спечелила по ОП "Развитие на човешките ресурси". И двата проекта, предоставят социални услуги, като са насочени към различни по възраст бенефициенти. Проектите са с продължителност 14 месеца, като реализацията им тече от началото на годината и ще приключат в края на февруари идната година. Зам.-кметът Тошко Петков заяви, че общината възнамерява да осигури устойчивост на дейностите по проектите след тяхното приключване.
Първият проект - "С грижа за хората за независим и достоен живот в община Добричка", бе представен от Наташа Захариева, която е и негов ръководител. Тя заяви, че в рамките на проекта е осигурена грижа за 68 жители на общината от различни населени места. Всички те са в неравностойно положение – болни, самотни възрастни и деца с увреждания. Те получават ежедневна грижа според спецификата и личните си нужди. В рамките на проекта за тях се грижат 18 домашни помощници, 14 социални асистенти, като само 4 месеца от началото си, проектът има вече реални резултати и много добра оценка от бенефициентите му, заяви Захариева. Стойността на проекта е 191 268 лв. и е финансиран от Европейския социален фонд и държавния бюджет.
Вторият проект е ориентиран и негови бенефициенти са деца на възраст от 7 до 18 години, като стойността му е 127 198 лв., финансиран от Европейския социален фонд. Той се изпълнява от общината в партньорство със сдружение "Форум гражданско общество". Негов ръководител е Даниела Тодорова. Тя заяви, че в рамките на реализацията му като бенефициенти са обхванати чрез създадения Център за обществена подкрепа над 50 деца в риск, макар че разчетът е точно за 50 деца. "60 на сто от децата са в неравностойно положение. 22 са семействата в неравностойно социално положение, 16 деца има с увреждания, 2 застрашени от отпадане от училище, 1 е прибрано от улицата в Карапелит, като детето е настанено в дом в Добрич, 6 от децата, обхванати от проекта са с отклонения в поведението, а 10 са без родители" - поясни Тодорова. 2 от децата, за които полагат грижи социални работници, семеен консултант, логопед, психолог и педагози, са жертва на насилие, добави Тодорова. Тези деца са настанени в семейства на свои близки. Тя добави, че предвид спецификата на общината, екипите работят на мобилен принцип и "на терен", което означава, че извършват консултации в семействата. С цел обхващане на по-голям спектър от бенефициенти община Добричка в момента разработва 3-ти проект към социалното министерство, който ще обхваща деца от 0 до 3 и от 3 до 7 години, заяви зам.-кметът Петков. Той допълни, че целта е да се осигури интегрирани качествени услуги и стимулиране на семейната среда. Разчетите за него са в размер на 798 092 лв., като предвидени разходи в размер на 257 лв. на човек, добави зам.-кметът.
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧКА РЕАЛИЗИРА СОЦИАЛНИ ПРОЕКТИ ЗА НАД 300 ХИЛ. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди