изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:05 EET
Дефектен фитил спаси Въсека от кървав атентат    
Новини400-грамова тротилова шашка заложена под БМВ-то на 35-годишния бизнесмен. Комбинацията между дефектен фитил и вероятно неопитен бомбаджия спаси БМВ-то на 35-годишния бизнесмен от Смядово Васил Стойчев Василев с прякор Въсека, от разрушителен взрив. Под неговата кола, паркирана пред офиса на семейната фирма на ул. „Райна Княгиня” е била поставена 400-грамова тротилова шашка, военна, от типа „артилерийски гръм”.

Самоделната бомба е била прикрепена с магнит отпред към двигателя от страната на пътника, за да не бъде забелязана от шофьора, твърди регионалният в. "Шуменска заря", позовавайки се на свои източници. За късмет на бизнесмена магнитът не я издържал и тя паднала на платното. Така я видял в понеделник сутринта, а от нея стърчали кабели. Шнурът пък се запалил, но загаснал преди огънят да стигне до взривателя. Той не бил свързан с бомбата. Предполага се, че още при поставянето му се е бил откъснал от взривателя.

Версията, по която полицията работи, е опит за сплашване на бизнесмена, който се занимавал с търговия с дърва за огрев и на дървен материал, както и на зърно, са неуредени финансови взаимоотношения. Взривът едва ли е бил поставен с цел убийство.

Бомбаджията е палнал фитила и за 3-4 секунди, преди очаквания взрив, се е отдалечил от мястото. После не се е решил да се върне и да прибире тротиловота шашка от цели 400 грама. Тя е можела да убие човек, ако е стоял наблизо, да нанеси големи материални щети на колата и на близките сгради, които със сигурност са щели да останат без прозорци. Колата е била паркирана буквално на 200-300 метра от централния площад. Шашката е военен тип, само взривателят е 3 конски сили, разказват експерти по взривове.

От оскъдните данни, съобщени от полицията днес, става ясно, че около 7.50 ч. по телефона бил получен сигнал, че под паркиран на ул. ”Райна Княгиня” лек автомобил БМВ с шуменска регистрация имало поставен съмнителен пакет с шнур. Автомобилът се ползвал от В. В., 35-годишен. Местопроизшествието е посетено от екипи на РУП – Велики Преслав и СДОТО – МВР. При извършения оглед е била иззета една тротилова пресовка и обгорял огнепроводен шнур. По случая е образувано досъдебно производство. Според местни хора, Васил бил „разтропано” и работливо момче. Фирмата му дори е включена в плана за развитие на общината за 2007-2013 г.

Според ДАКСИ Васил Стойчев Василев е едноличен собственик на фирма, регистрирана през март 2003 и пререгистрирана в началото на т. г. с предмет на дейност добив, обработка, превоз и доставка на дърва за огрев, търговия с дървен материал, притежава и товарен транспорт. Според местни хора, фирмата била семейна, активно в нея работела и майката на Въсека Димитричка, бивша счетоводителка в местното АПК. На първото обаждане на мобилния телефон, обявен в ДАКСИ, отговори жена, която веднага след представянето ми, че съм репортер, затвори, а малко по-късно мъжки глас заяви, че няма никакъв Васил на този номер.

Полицията работи по случая, оттам отказват информация имат ли вече заподозрян. / http://www.blitz.bg
 
 
 
 


Сходни връзки

Дефектен фитил спаси Въсека от кървав атентат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди