изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:10 EET
"НАЙЛОНЪТ НЕ Е НА МОДА - ИМАМЕ И ДРУГ ИЗБОР"    
ЕкологияОт пресцентъра на областна администрация съобщиха, че подкрепят националната екокампания, която протича под мотото "Найлонът не е на вода - имаме и друг избор".

Предвид щетите, които пластмасовите торбички нанасят на природата, тъй като не се разграждат по естествен път, служителите от администрацията в Добрич са напълно убедени в екоефекта, ако българите постепенно се откажат от популярните найлонови торбички. Те се включват в кампанията и подкрепят инициативите, с които е наситена тематичната програма в община Добрич на 29 юли – определен за Ден без найлонови торбички. Областният управител Желязко Желязков приканва жителите на областта също да откликнат и да се включат в инициативата.
Темата за "найлоновата торбичка", която завладя пазара преди 50 години, стои на дневен ред в много държави. По данни на евроинституциите, 25 % от всички страни по света са въвели мерки срещу нея - или са я забранили, или я облагат с допълнителен данък. ЕК е започнала обществено обсъждане на идеята за въвеждане на данък върху найлоновите торбички в целия ЕС или за забраната им. Търсят се начини как да се намали използването им и да се активизира борбата със замърсяването, което те предизвикват. Статистиката сочи, че всеки човек в ЕС използва годишно средно по 500 еднократни торбички, повечето наистина по един път. През 2008 г. в Европа са произведени 3.4 млн. т пластмасови торбички - колкото е тежестта на около два милиона коли. В няколко държави използването на торбичките вече е забранено, в други властите имат споразумение с търговците за постепенното им премахване. Все още не съществува европейско законодателство по въпроса, но за да бъдат за пример, европейските институции вече подаряват сувенири и печатни материали в торбички от плат, които могат да бъдат използвани стотици пъти.
 


Сходни връзки

"НАЙЛОНЪТ НЕ Е НА МОДА - ИМАМЕ И ДРУГ ИЗБОР" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди