изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:19 EET
СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО    
ЗдравеОт 1 до 7 август тече Световна седмица на кърменето, която ще бъде отбелязана и в Добрич. В рамките на седмицата в сряда от 11 до 13 часа всички настоящи и бъдещи майки, които се интересуват от темата, ще могат да задават въпроси за кърменето в Бебешко кафе на третия етаж в Сентрал МОЛ /известен като бивш Универсален магазин/.

Следващите прояви са в петък - от 10.30 до 12.30 в сградата на РИОКОЗ /бивше ХЕИ/ специалисти предлагат: "Да поговорим! Кърменето - 3D изживяване", а от 13 часа е предвидено посещение на Родилното отделение в болницата.
Световната седмица на кърменето се отбелязва от 15 години в над 120 страни по света. В световен мащаб процентът на изключително кърмени деца се повишава. Кърменето оказва голямо влияние върху благоденствието на обществото, защото целите на хилядолетието за развитието му са преодоляване на крайната бедност и глада; намаляване на детската смъртност. Изследване на Лансет показва, че ако всички бебета се кърмят изключително до 6-месечна възраст и после поне до 2-годишна възраст, с адекватно за възрастта допълнително хранене, то смъртността при деца под 5 години ще намалее с 13-20% по целия свят. Друга цел е подобряване здравословното състояние на майките – ранният старт на кърменето намалява риска за майките от послеродов кръвоизлив. Кърменето също така предпазва майката от анемия и железен дефицит, намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, както и от диабет. Не на последно място е и фактът, че кърменето пести пари на глобалната икономика, като ограничава скъпото производство на изкуствени млека. РЗИ Добрич, съвместно с Ла Лече Лига България, споделят, че майките трябва да знаят, че кърменето създава близка връзка между тях и децата им, удовлетворява емоционалните нужди на бебето и майката. От изключително значение е фактът, че майчиното мляко е идеалната храна за новороденото. То съдържа имунозащитни съставки срещу болести и подпомага развитието на имунната система при детето. Освен това кърменето намалява риска за майката от злокачествени заболявания на гърдата и яйчниците.
 


Сходни връзки

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди