изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:38 EEST
Сагата "Лукойл": Ден втори    
Икономика Насрочените за днес преговори между правителството и "Лукойл Нефтохим" се провалиха. От рафинерията в Бургас обявиха, че спират окончателно работа до 30 часа.  

Позицията на правителството

"Просто няма какво да си говорим. Отнет е лицензът и просто искахме да видим те в какъв по-бърз срок могат да си направят всичката нова техника. Изразиха коментар, че това няма как да стане. Е, за какво да си говорим?", лаконичен бе финансовият министър Симеон Дянков.  

Според Дянков държавният резерв може да стигне за над 160 дни. Иначе по евродиректива държавата е длъжна да съхранява количества поне за три месеца. По информация на вицепремиера вече някои от другите компании пренасочват бензин към България. Той добави, че делът на "Лукойл" е под 50 процента, така че, по думите му, алтернативи има.

Горивата по бензиностанциите днес струваха колкото и в последните няколко дни, нямаше и наплив от хора, желаещи да се презапасят.

"Аз съм приятел с Валентин Златев, но много пъти сте чули, че откакто съм премиер, нямам приятели. Законът е над всички, държавата е най-големият ми приоритет. Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено с авиогоривото, защото с другите продукти мисля, че ще се оправим, защото рано или късно те пак ще си имат лиценз. И се надявам да не тръгнат на война с държавата. Истински ги съветвам", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Не ние сме виновни, че прилагаме закона. Виновни са те, че не са спазили сроковете, които сме им дали", каза още министър-председателят.

Позицията на "Лукойл"

В 40 минутна пресконференция ръководството на рафинерията днес даде да се разбере, че не планира да се забърза с монтирането на задължителната по закон апаратура. Валентин Златев демонстрира сила, като цитира обемите, които компанията му държи на родния петролен пазар. Демонстрира и чувство за хумор, като отговори духовито на политическите изказвания от всички страни.

Горивата по бензиностанциите днес струваха колкото и в последните няколко дни, нямаше и наплив от хора, желаещи да се презапасят.

"Аз съм приятел с Валентин Златев, но много пъти сте чули, че откакто съм премиер, нямам приятели. Законът е над всички, държавата е най-големият ми приоритет. Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено с авиогоривото, защото с другите продукти мисля, че ще се оправим, защото рано или къс
По повод съмненията на лидера на БСП Сергей Станишев, че целият скандал е един голям театър, Валентин Златев даде ясно да се разбере, че рафинерията спира да работи до 30 часа. И  може да заработи отново най-рано след месец. "Никакъв планов ремонт не е обсъждан и предвиждан. Никой от мениджмънта не си е позволявал да устройва театър със съдбата на няколко хиляди човека", категоричен бе Златев.

"Лукойл" държи на позицията си, че за да изпълнят закона, трябват не месеци, а години. По думите на Златев без рафинерията гориво за колите в България ще се намери, но въздушният, градският и железопътният транспорт можело да се парализират.  

"Единственият производител на авиогориво в региона е Нефтохим. Нашите запаси във Варна, Бургас и София приключват до четири дни. Аз се надявам че хората, които са докладвали целия казус на премиера Борисов са му дали ясен финансов план и план за доставки, защото другото граничи с авантюра в случая. Аз никога не чух от Трайков кой е този завод в региона или у нас, който ще доставя по-евтини продукти от "Лукойл"", заяви шефът на рафинерията.  

Според Валентин Златев 500 000 тона гориво отиват към бюджетните организации, които компанията снабдява. "Кой е този външен завод, който ще товари на юнашко доверие, защото вярва, че българското правителство ще си плати?", попита още Златев.

Той коментира и спекулациите за своето приятелство с премиера: "Тука ще цитирам премиера. Някъде четох, че лъжа на карти. Аз ще му отговоря, че е по-добре да се научи да играе карти и да не се оправдава, като пада. Не съм го виждал от две седмици. Говорих с него онзи ден по телефона в шест часа. Докладвах му ситуацията. Независимо кой е премиер, трябва да знае. Той е информиран за това нещо и не съм имал никакъв контакт с него".

Златев не отговори еднозначно дали "Лукойл Нефтохим" ще обжалва отмяната на лиценза пред съда.  В изявлението си пред медиите директорът на "Лукойл" си позволи да атакува лично единствено министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като му пожела втори мандат, "за да започне да разбира от енергетика". Златев обаче си спести персоналните коментари по адрес на финансовия министър Симеон Дянков.

Какво става в рафинерията?

Днес рафинерията отвори вратите си за bTV. Екип на телевизията се увери на място как върви спирането на работата там и какви са настроенията сред хилядите нефтохимици. Въпрос на часове е инсталациите на комбината да спрат. Износът и вносът на гориво от завода са преустановени, много от съоръженията, за които има технологична възможност, вече не работят.

Технолозите в завода обясняват защо поставянето на новите датчици е толкова сложно - те са с размери метър на метър всеки и за да се сложат, трябва да се преправи цялата инсталация, а в момента технологично място няма.  "Досега измерването се правеше на всяка капка, на всеки литър, на много високо ниво на точност и цялата информация се предоставяше на агенция "Митници"", каза Росен Григоров, директор на отдел "Социалните въпроси и персонал" в нефтохима.

Според ръководството на завода извискването за пълна автоматизация е заложено единствено от недоверие към митничарите, които контролират рафинерията.

Липсата на компромис вече втори ден води и до увеличване на напрежението сред работещите. Те твърдят, че се чувстват като заложници на голяма игра. Синдикатите в завода дават една седмица за излизане от ситуацията. В противен случай плашат с протести.

Задава ли се транспортна криза?

В активния туристически сезон евентуална криза с горивата би ударила най-силно първо транспортния сектор.  Въздушният транспорт, автобусните превозвачи и дори БДЖ са зависими от развитието на конфликта.  1500 човека повече са решили да пътуват с автобус до морето или до друга дестинация само за последния месец и половина. Така че за превозвачите няма по-лош момент за криза в транспортния сектор.

Резервите на летище София ще стигнат за около седмица. Въпреки това притеснения за недостиг на аерогарата няма. Оттам обясниха, че повечето авиокомпании правят т. нар. "танкиране" - зареждат пълен резервоар на летището, от което излитат, а в София не правят зареждане. Плановете на българските превозвачи са да правят същото - да зреждат навън. По думите на

Валентин Златев обаче над 170 самолета зареждат от компанията само в Русе и Варна. Според него до ден те няма как да излетят.

Автобусните превозвачи купуват горивото си от доставчици на едро, които могат да компенсират от външни пазари. И в този бранш засега нямат притеснения, но признават, че са от най-неподготвените за извънредни ситуации.

Най-обезпокоени от създалата се ситуация изглеждат държавните железници. Там не малка част от влаковете са на дизел, от горивата на рафинерията зависят и почти половината товарни превози на БДЖ. Частната фирма досега е кредитирала държавната, като плащанията са се бавили с месеци и към момента железницата дължи 2,5 млн. лева на рафинерията. Според директора на БДЖ Йордан Недев обаче железницата не е толкова зависима от "Лукойл", колкото на рафинерията й се иска.

Градският транспорт в София също има резерв за около седмица. От там обаче уверяват, че регулярните доставки на гориво при тях са уговорени за дни напред и също няма да изпитат затруднение при създалата се ситуация.

Представителите на всички видове транспорт изразиха увереност, че няма да се стигне до поскъпване на разходите им и съответно до поскъпване на билетите за автобуси, влакове или самолети. Това обаче според тях може да се случи, ако през следващите няколко дни спорът между "Лукойл" и правителството приключи или се намери адекватна алтернатива.

Руската преса за конфликта

Руските медии отразяват без излишен драматизъм сагата около Лукойл. "Известия" цитира финансови анализатори, според които е рано да се говори за загуби за компанията-майка "Лукойл". Според тях делът на Нефтохим-Бургас е около 6-7 процента от общата преработка на компанията, а годишните приходи са 100 милиона долара.

Най-критична е агенция "Новъй регион", която коментира, че атаката срещу Лукойл не е случайна. "Тя е в контекста на спъване на руските енергийни проекти на Балканите, каквато политика води правителството на Бойко Борисов", пише интернет-изданието.

Агенцията твърди, че президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов е бесен от ситуацията със затварянето на българския завод и от безотговорните действия на ръководителя на "Лукойл България" Валентин Златев, заради когото може да се провалят плановете на компанията за експанзия на турския пазар. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Сагата "Лукойл": Ден втори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди