изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:03 EEST
Тържествата на БСП на Бузлуджа на път да се провалят    
Политика Управляващите се опитват да провалят утрешните тържества на левицата на Бузлуджа и планираното осветяване на звездата на паметника на върха, оплака се пред журналисти секретарят на БСП Антон Кутев. По думите му причината е, че на Историческата поляна под върха се очаква да се съберат над 40 хиляди души. Кутев обясни, че вчера областният управител на Стара Загора Йордан Николов е издал заповед, с която забранява достъпа на граждани и технически лица в сградата на Дом-паметник "Бузлуджа" (Чинията) с аргумента, че е опасна за живота и здравето на хората.
Той отбеляза, че вчера всички опасни дейности вече са били извършени, обектът е бил захранен с ток и звездата е била "запалена".

По думите му в паметника са влизали единствено двама техници.

Ако звездата на паметника не светне довечера, ще осветим офисите на ГЕРБ на 16 и 17 етаж (в административната сграда на НДК), заяви секретарят на БСП.
Той посочи, че това ще стане в рамките на седмица, колкото е необходимо, за да се пренесат прожекторите от Бузлуджа до София.

Забраната за осветяването на паметника на Бузлуджа не е опит за саботаж - издадох я от съображения за сигурност, каза за БТА областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Той обясни, че вчера е говорил по телефона с Кутев, за да му каже, че забраната е, за да се предотвратят нежелани инциденти.
  
Отвътре паметникът се руши, затова не бива да влизат хора, обясни Николов. Той допълни, че от електроразпределителната компания за района са предупредили, че няма безопасен начин да се освети паметника, тъй като електрическите кабели липсват.  
От ЕВН са обяснили, че поради разкопани и демонтирани кабели липсата на трансформатори и уредби за ниско и средно напрежение не можело да се осъществи нормално електрозахранване на рушащата се сграда и има реална опасност от злополука или авария, ако бъде подаден електрически ток.

"Ако желаят да бъде осветено, организаторите на събора могат да осигурят агрегати", посочи областният управител на Стара Загора. Той допълни, че е издал заповедта, тъй като не иска да пострадат хора, а от левицата политизират това решение.

Домът паметник на Бузлужда се намира в землището на казанлъшкото с. Крън. През 1989 г. собствеността на паметника е прехвърлена от културното министерство на областната управа. След това, по думите на Николов, вероятно умишлено, сградата е била „обрана до шушка” като през годините никой не е потърсил отговорност на всички, които са я стопанисвали. 
"Установиха се липси за 110 000 лв. Дадох на районната прокуратурата преписката, тя обаче отказа да я приеме, защото не намират виновник. Сега продължавам на друга инстанция – окръжната прокуратура. Ще направя необходимото като отговорно лице. Казвам ви – всичко е обрано през годините, през тази 20 години и левицата е виновна, защото са имали три правителства, а не са намерили начин, за да си стопанисват тази сграда, тъй като се води на тях – Дом-паметник на социализма”, каза областният управител пред "Фокус". http://dnes.dir.bg

  

 


Сходни връзки

Тържествата на БСП на Бузлуджа на път да се провалят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди