изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:35 EEST
ПФТС „ДОБРУДЖА” ЗАВЛАДЯВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЦЕНИ    
КултураЗа турне в град Зелона гора, Полша отпътуват днес и най малките танцьори от концертния състав на Представителната фолклорна танцова студия „Добруджа” -Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов.  Те ще вземат участие в 11-и Световен фолклорен фестивал, където ще се представят и състави от Словакия, Венецуела, Сърбия, Туркменистан, Русия, Унгария, САЩ и България.


Изпълнителите от Добрич ще се представят с танци от всички етнографски области. „Наблегнали сме на танци със детска тематика. Ще изнесем общо 8 концерта с продължителност от 40 до 55 минути всеки концерт в различни градове”, сподели пред НДТ преди отпътуването Стоян Господинов.    
11-ият Международен детски фолклорен фестивал ще се състои в Зелона Гора и други градове на Лубска област от 31 юли до 6 август. Целта му е да представи културните ценности на нациите, чрез представяне на традиционния фолклор по автентичен, артистичен и стилен начин. Интересуваме се от традиционните фолклорни игри в програмите.
Програмата на фестивала включва концерти в Зелона Гора и другите градове на региона. Организиран е фолклорен парад, международен фолклорен форум – обучение, анимации на фолклорни пиеси и игри, панаир на фолклорното изкуство, срещи за интегриране, рекреация и спорт. Фестивалът няма състезателен характер. Въпреки това, представянето на участващите групи ще бъде обект на обсъждане на международния художествен съвет, като част от фолклорния форум. Във фестивала участват детски фолклорни групи, за предпочитане, в допълнение с песни и танци, презентации, детайлно разработени, стилизирани или възстановени фолклорни пиеси и игри.
Представителната фолклорна танцова студия „Добруджа” -Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов се завърна неотдавна от турне в Италия. Там изпълнителите взеха участие в 23 международен фолклорен фестивал в гр. Буя в Северна Италия.
Фестивалът се провежда под егидата на ЦИОФФ /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства / към ЮНЕСКО. ПФТС „Добруджа” е изнесла три концерта в Буя и един концерт в Манцано. Във форума са участвали още ансамбли от Гърция, Кипър, Испания, Италия. „Нашите танцьори се представиха блестяща като след всеки танц бяха бурно аплодирани от публиката и връщани за повторни изпълнения. Лично кметът на град Манцано дойде да ни поздрави след нашите изпълнения, като ни подари картина, нарисувана от най известния художник от техния град, която изобразява съпричастността на италианския народ към пострадалите от земетресението в Япония. Също така ни беше връчен и почетен плакет на гр. Буя  от кмета на града”, разказа за НДТ Стоян Господинов.
По време на фестивала се е провело и обучение на любители  на фолклорни танци от няколко държави – Италианци, Австрийци и Швейцарци.
По време на пребиваването си в Италия изпълнителите от Добрич са получили покани от Франция, Гърция, Кипър и Италия.
 


Сходни връзки

ПФТС „ДОБРУДЖА” ЗАВЛАДЯВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЦЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди